بررسی کهن الگوهای «خود» و «سایه» در دو داستان «شام سرو و آتش» شهریار مندنی پور و «روی آب» گی دو موپسان

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های ادبیات تطبیقی، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CLRJ-12-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید نژادمحمد

University of Tabriz

صدف امیری عسگری

University of Tabriz

چکیده

کهن الگوها بن مایه های سازنده و صفات موروثی بشر هستند که رفتار وی را تحت شعاع قرار داده و در اسطوره و نماد و تصاویر صورت تحقق به خود می گیرند. کهن الگوها محتوای ناخودآگاه داشته و در طول هزاران سال در روان بشریت شکل گرفته­اند. کهن الگوهای «خود» و «سایه» نیز در بین سایر کهن­الگوها به عنوان مفاهیم بنیادی در روان شناسی یونگی، به تفسیر هویت فردی و تضادهای درونی انسان ها کمک می کنند. در داستان «شام سرو و آتش»، جستجوی هویت و خودآگاهی شخصیت از طریق عشق و روابط پیچیده انسانی به تصویر کشیده می شود. در مقابل، در داستان «روی آب»، شخصیت در مسیر شناخت نیمه دیگر «خود» یعنی «سایه» قرار می گیرد و با بحران های و ترس های وجودی اش مواجه می شود. تحلیل عمیق عناصر داستانی نشان می دهد که دریافت و تحلیل شخصیت های داستانی در قالب کهن­الگوها از یک طرف دارای ساختار روانی و نمادین بوده و از طرف دیگر محتوای ناخودآگاه را با خود حمل می کنند، فضای ذهنی فرهنگ های بشری را نمایان کرده و الگو های رفتاری و تجربی انسان را از دوران پیدایش تجربه و اصالت انسان بازگو می کنند. در مجموع، این پژوهش به بررسی کهن الگوهای «خود» و «سایه» در دو داستان «شام سرو و آتش» اثر شهریار مندنی پور و «روی آب» اثر گی دو موپسان می پردازد. نتایج این مطالعه بر اهمیت ادبیات به عنوان ابزاری برای کاوش در روانشناسی انسانی و ارتباطات اجتماعی تاکید دارد و نشان می دهد ادبیات می تواند به عنوان آینه ای برای بازتاب عمق وجودی انسان ها عمل کند.

کلیدواژه ها

Archetypes, Jung, Shadow, Self, Literature, Mandanipour, Maupassant, کهن الگو, یونگ, سایه, خود, ادبیات, مندنی پور, موپسان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.