واکاوی جامعه شناختی پژوهش های در پیوند با زنان شاهنامه (با تکیه بر پژوهش های یک قرن اخیر)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه جامعه پژوهی فرهنگی، دوره: 15، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_SOST-15-4_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 52
نویسندگان
دانشگاه علوم تحقیقات تهران. تهران. ایران
بازنشسته دانشگاه تهران. عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی.تهران. ایران
گروه زبان و ادبیات فارسی. واحد دزفول. دانشگاه آزاد اسلامی. دزفول. ایران
چکیده
نگارندگان در پژوهش حاضر به معرفی پژوهشهایی در حوزه زنان شاهنامه برآمده اند و با واکاوی جامعه شناختی حدود۳۷۰ مقاله و ۱۷۰ رساله و پایان نامه و ۳۶ عنوان کتاب در حوزه مطالعات زنان شاهنامه از سال ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ به مطالعه و بررسی این پژوهش ها پرداخته و کوشش شده است تا ضمن ارائه آمارها در قالب جدول و نمودار، سالشمار تحقیقات، سیر صعودی آنها، داستانهای پراستقبال مربوط به زنان شاهنامه، جنسیت پژوهشگران و رویکردهای اصلی و فرعی تحقیقات، نقد و بررسی شود. عواملی مانند پررنگتر شدن حضور دختران در دانشگاهها و رشد سه برابری تعداد اعضای هیات علمی زن در کشور موجب شده است تا میزان گرایش پژوهشگران به نقد و بررسی داستانهای زنان شاهنامه از اواخر دهه هشتاد شمسی روندی رو به افزایش داشته باشد. شخصیت هایی همچون سودابه، رودابه، منیژه، گردآفرید، تهمینه، شیرین، سیندخت و گردیه به ترتیب بیشترین میزان پژوهشها را به خود اختصاص داده است و تعداد پژوهشگران زن در مقایسه با مردان بیشتر بوده است. رویکردهای اصلی این پژوهشها، شامل پژوهشهای عمومی (زنان)، تطبیقی، مقایسهای، نظریهای، بلاغی و رویکردهای فرعی پژوهشها هم شامل پژوهش های فمینیستی، روان شناختی، اجتماعی و نظریه اشخاص (مباحث تئوریک) است که از دل پژوهش های نظریهای در رویکرد اصلی به دست آمده است.کلیدواژه ها
زنان شاهنامه", واکاوی", پژوهش&rlm, های ادبی", جنسیت پژوهشگران", ", رویکردها"اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.