تجزیه همبستگی کانونیک عملکرد و اجزای عملکرد با صفات ریشه ای در ژنوتیپ های گندم نان تحت تنش رطوبتی گل دهی در محیط گلخانه

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-26-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهنام طهماسب پور

۱. دکتری اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

سدابه جهانبخش

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلیگاه محقق اردبیل

علیرضا تاری نژاد

گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

حمید محمدی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

علی عبادی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

هدف :هدف این پژوهش بررسی روابط موجود بین صفات و استفاده از این روابط در گزینش ارقام پرمحصول تحت شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی در مرحله شروع گل دهی بود.روش پژوهش: به منظور بررسی روابط بین صفات عملکرد و اجزای عملکرد با صفات ریشه ای، ۳۰ ژنوتیپ به عنوان فاکتور فرعی تحت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط آبیاری نرمال و تنش رطوبتی شروع گل دهی (به عنوان فاکتور اصلی) در سال ۹۶-۱۳۹۵ در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان بررسی شدند. یافته ها: تحت شرایط آبیاری مطلوب در گلخانه برای افزایش عملکرد دانه، صفت وزن خشک ریشه در درجه اول و حجم ریشه در درجه دوم می توانند به عنوان معیار مناسب در نظر گرفته شوند. براساس نتایج حاصل از تجزیه همبستگی کانونیک تحت شرایط تنش رطوبتی در گلخانه، برای افزایش وزن هزاردانه، تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه، صفات وزن خشک ریشه، حجم ریشه و تعداد ریشه از عوامل مهم و تاثیرگذار می باشند.  نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش، صفات تعداد روز تا ۵۰ درصد گل دهی، سرعت رشد رویشی، مالون دی آلدهید، مساحت برگ پرچم، وزن هزاردانه، محتوای کلروفیل a، میزان کاروتنوئید و طول پدانکل، وزن خشک ریشه، حجم ریشه و تعداد ریشه می توانند به عنوان شاخص­های مناسب جهت گزینش ژنوتیپ­های پرمحصول استفاده شوند.

کلیدواژه ها

تجزیه علیت, شاخص گزینش, وزن خشک ریشه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.