بررسی ارتباط بین عملکرد شغلی و چابکی سازمانی دبیران تربیت بدنی شهرستان زاهدان
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: نهمین همایش بین المللی پژوهش های نوین در علوم ورزشی و تربیت بدنی
- کد COI اختصاصی: NRSSPE09_075
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 94
نویسندگان
کارشناسی ارشد مدیریت ورزشی و دبیر تربیت بدنی
کارشناسی ارشد تحقیقات آموزشی و دبیر تربیت بدنی
دانشجوی کارشناسی علوم ورزشی دانشگاه طلوع مهر قم
دانشجوی کارشناسی علوم ورزشی دانشگاه طلوع مهر قم
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین عملکرد شغلی و چابکی سازمانی دبیران تربیت بدنی شهرستان زاهدان بود. نوع پژوهش توصیفی_همبستگی و به روش میدانی انجام شده است. جامعه آماری شامل دبیران مرد تربیت بدنی ناحیه یک و دو شهرستان زاهدان به تعداد ۱۳۰ نفر و نمونه آماری به تعداد ۹۷ نفر که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه عملکرد شغلی بیرن و همکاران (۲۰۰۵) و پرسشنامه چابکی سازمانی شریفی و ژانگ (۲۰۰۰) اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام و از طریق نرم افزار SPSS۲۵ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بین عملکرد شغلی و چابکی سازمانی دبیران تربیت بدنی شهرستان زاهدان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین ابعاد شایستگی، پاسخگویی و انعطاف پذیری قادر به تبیین و پیش بینی عملکرد شغلی دبیران تربیت بدنی شهرستان زاهدان می باشند. پس می توان گفت بهبود ابعاد چابکی سازمانی در محیط شغلی دبیران باعث افزایش عملکرد شغلی آن ها می شود. بنابراین پیشنهاد می شود که مدیران سازمان آموزش و پرورش به دو متغیر عملکرد شغلی و چابکی سازمانی توجه ویژه ای داشته باشند و با طراحی برنامه ها، دوره های ضمن خدمت و برگزاری کارگاه ها و وبینارها در جهت افزایش عملکرد شغلی و چابکی سازمانی معلمان تالش کنند.کلیدواژه ها
عملکرد شغلی, چابکی سازمانی, آموزش و پرورشمقالات مرتبط جدید
- طراحی و پیاده سازی مدل مفهومی بازاریابی حضور مجدد تماشاگران زن والیبال در ایران
- مروری بر عوامل موثر بر موفقیت فوتبال زنان در اروپا: یک تحلیل دوسطحی
- ارتباط بین جو عاطفی خانواده و میزان فعالیت بدنی در کودکان ۹ الی ۱۲ ساله
- نقش رسانه در ایجاد ظرفیت های انگیزشی ورزش بانوان
- ارتباط نحوه گذران اوقات فراغت با رضایت شغلی معلمان تربیت بدنی شهر کرمانشاه
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.