نسبت فقه حکومت و فقه تمدنی (تمایزات و شباهت ها)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: نوزدهمین فراخوان آثار حوزه علمیه خراسان
  • کد COI اختصاصی: SPNF19_205
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نوروزی

طلبه سطح چهار حوزه علمیه خراسان

چکیده

بحث درباره حکومت دینی و مسائل مرتبط با آن از موضوعات ریشه دار در تاریخ فقه شیعی محسوب می شود. اما این بحث به دلیل فضای تقیه و دوری فقهای شیعه از عرصه قدرت، به طور مستقل و گسترده در تاریخ فقه شیعه مورد توجه قرار نگرفته است. تشریح محققانه نظریه های فقه تمدنی و فقه حکومتی به عنوان دغدغه های روز و گفتمان معاصر در عرصه فقه و اجتهاد، برای تولید و ترویج ساختارهای فقه حکومتی و تمدنی یکی از اساسی ترین نیازهای امروز جامعه و نظام اسلامی است. با وجود این، تلاش های محدود و ناچیزی در تبیین مبانی فقه تمدنی و فقه حکومتی صورت گرفته است. این پژوهش به طور مختصر به بررسی و مقایسه مبادی، مبانی، روش ها و مولفه های فقه حکومتی و فقه تمدنی از منظر فقه امامیه می پردازد و در پایان به این نتیجه می رسد که گفتمان های فقه حکومتی و تمدنی در یک نگاه واقع بینانه، توصیف و توصیه ای برای دو روی یک واقعیت هستند و آن واقعیت، مدیریت جامعه اسلامی توسط حوزه های علمیه و خبرگان در جهت نیل به کمالات الهی و تحقق عدالت در دو عرصه مدیریت عینی و علمی است.

کلیدواژه ها

فقه, فقه حکومتی, فقه تمدنی, مبانی فقه, تمدن اسلامی, حکومت و تمدن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.