ارزیابی ظرفیت آنتی اکسیدانی و پاسخ رشد گیاه دارویی Verbascum speciosum تحت کاربرد کلاتکننده EDTA به منظور احیاء خاک آلوده به کادمیوم

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی احیاء بوم شناختی بر پایه طبیعت (با تاکید بر صیانت از شتر دوکوهانه)
  • کد COI اختصاصی: NERUMA01_164
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق حسینیانی

محقق پسادکتری، گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج ایران

محمد جعفری

استاد، گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج ایران

علی طویلی

استاد، گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج ایران

سلمان زارع

استادیار، گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج ایران

چکیده

آلودگی کادمیوم یک تهدید جدی برای اجزای زنده و غیر زنده اکوسیستم است که بایستی برای مقابله با آن روشهای سازگار با محیط زیست را در نظر گرفت. Verbascum speciosum از جمله گیاهان دارویی است که توانایی رشد در شرایط سمیت این فلز را دارد. در این مطالعه، V. speciosum به مدت شش ماه در یک خاک طبیعی آلوده به کادمیوم کشت و تاثیر سطوح مختلف عامل کلاته کننده اتیلن دی آمین تترا استیک اسید (EDTA) در چهار سطح صفر، ۱، ۳ و ۵ میلیمول بر کیلوگرم بر توانایی گیاهپالیی و پاسخ مورفوفیزیولوژیکی آن بررسی شد. بعد از برداشت گیاه، بیوماس، غلظت کادمیوم، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT)، گایاکول پراکسیداز (GPX)، و آسکوربات پراکسیداز (APX) و همچنین محتوای کلروفیل و مالون دی آلدهید (MDA) اندازه گیری شد. همچنین به منظور بررسی توانایی جذب کادمیوم، فاکتور گیاهپالیی (PRF) محاسبه شد. در این مطالعه با افزایش غلظت کادمیوم در گونه مورد بررسی در اثر اعمال EDTA، سبب افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی CAT، SOD، APX و GPX شد. همچنین محتوای MDA و کلروفیل نیز روند نوسانی را در بین تیمارهای مختلف نشان داد و در سطح ۵ میلیمول بر کیلوگرم EDTA، بیوماس گیاه کاهش یافت. گونه V. speciosum به ترتیب با انباشت ۷۳ و ۱۴ میلیگرم بر کیلوگرم کادمیوم در ریشه و شاخساره و فاکتور PRF بزرگتر از یک و تولید مولکول های آنتی اکسیدانی، توانایی مقابله با تنش کادمیوم را دارد، در نتیجه می تواند گزینه مناسبی برای اهداف گیاهپالیی کادمیوم باشد.

کلیدواژه ها

Verbascum speciosum, کادمیوم, آنزیم های آنتی اکسیدانی, مالون دی آلدهید, فاکتور گیاهپالیی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.