تاثیر تنش شوری بر روی برخی از صفات مورفولوژیک و آنتی اکسیدانها در گیاه کنجد (Sesamum indicum)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: اولین کنگره بین المللی احیاء بوم شناختی بر پایه طبیعت (با تاکید بر صیانت از شتر دوکوهانه)
- کد COI اختصاصی: NERUMA01_071
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 73
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
استاد، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
دانشجوی دکتری، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده
این تحقیق به بررسی تاثیر تنش شوری بر برخی از صفات مورفولوژیکی و فعالیت آنزیم های آنتیاکسیدانی در گیاه کنجد (Sesamum indicum) و تحلیل رابطه بین ژنوتیپهای متحمل و حساس نسبت به شوری پرداخته است. آزمایش در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی با استفاده از طرح بلوکهای کامال تصادفی و در سه سطح شوری (۰، ۷۵، و ۱۵۰ میلیموالر) NaCl بر روی ده ژنوتیپ مختلف کنجد انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که در پاسخ به تنش شوری، ژنوتیپ های متحمل به نمک نظیر الینهای ۲۴، ۲۵ و ۲۶ به طور معنیداری نسبت به ژنوتیپ های حساستر، مانند ناز تک شاخه و داراب، فعالیت باالتری از آنزیم های آنتی اکسیدانی شامل کاتاالز، پراکسیداز و پلیفنل اکسیداز نشان دادند. این افزایش در فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی به طور قابل توجهی با کاهش صفات مورفولوژیکی مانند طول ریشه، طول ساقه و وزن خشک گیاه در تمامی ژنوتیپها مرتبط بود. ژنوتیپ های متحمل به شوری قادر بودند به طور موثرتری فعالیت آنتیاکسیدانی خود را افزایش داده و در نتیجه در برابر آسیب های ناشی از شوری بهتر مقاومت کنند. به طور خاص، ژنوتیپ های مقاوم به شوری با افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی، قادر بودند تا حد زیادی از آسیبهای ساختاری و عملکردی ناشی از شوری جلوگیری کنند، در حالی که ژنوتیپهای حساس تر کاهش بیشتری در صفات مورفولوژیکی خود تجربه کردند. این یافتهها نشان می دهند که فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی می تواند به عنوان یک شاخص کلیدی در ارزیابی تحمل به شوری در گیاهان کنجد مورد استفاده قرار گیرد و به ویژه در برنامه های بهبود ژنتیکی برای توسعه ارقام مقاوم به شوری کمک کند.کلیدواژه ها
آنتیاکسیدان, ژنوتیپهای متحمل و حساس, شوری, کنجد, مورفولوژی, NaClمقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در توسعه پایدار منابع آب
- نشانگرهای مولکولی مشترک در شناسایی مقاومت به بیماریهای مهم گندم
- مقایسه میدانی حشره کش آبامکتین و ترکیبات معدنی در کنترل پروانه برگخوار مرکبات
- مقایسه برخی ویژگیهای خاک در باغات سیب با سنین مختلف در استان آذربایجان غربی
- تحلیل فضایی و زمانی غلظت ذرات معلق PM۲.۵ در شهر اصفهان
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.