پیاده نظام اسب تروآ: نفوذ آرام اندیشه های لیبرال و سکولاریسم در دل جامعه دینی مدارس ایران با تاکید بر عفاف و حجاب

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_QAIIE-9-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین حسنی

Yazd University

دلارام درویش پور

Yazd University

یوسف حنفی

Universitas Negeri Malang, Malang, Indonesia

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر مطالعه ادراکات معلمان دوره ابتدایی از چالش ها و زمینه های ترویج فرهنگ اسلامی با تاکید بر عفاف و حجاب در آموزش وپرورش در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ بود. روش: پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی انجام شد. شرکت کنندگان در پژوهش، شامل تمامی معلمان دوره ابتدایی شهر یزد بود. روش نمونه گیری هدف مند ملاک محور بود و تا مرحله اشباع داده ها نمونه گیری ادامه یافت. در نهایت ۱۵ نفر از معلمان در پژوهش حاضر مشارکت داشتند. ملاک ورود، داشتن حداقل سه سال سابقه تدریس در مدارس ابتدایی و نیروی موظف و رسمی بودن آنان در آموزش وپرورش شهر یزد بود. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. با روش کیفی تحلیل مضمون براون و کلارک، شبکه مضامین واکاوی و تجزیه وتحلیل شد. برای رسیدن به قابلیت اعتبارپذیری مطابق با «سه سویه سازی داده ها»، از تکنیک های بررسی همکار، تطبیق توسط اعضاء و خود بازبینی پژوهش گر استفاده شد. یافته ها: یافته های پژوهش در دو حوزه احصاء و طبقه بندی شدند: چالش های موجود با مضامین اصلی: ۱- آثار مثبت و منفی نوع مواجهه و برخورد، ۲- تناقض در افعال و اقوال معلمان و مبلغان. زمینه های بی توجهی به فرهنگ حجاب و عفاف با مضامین اصلی: ۱- جامعه، ۲- بی مدیریتی و عدم حکمرانی فضای مجازی، ۳- زمینه های جنسی و روان شناسانه، ۴- تعامل محدود آموزش وپرورش با سایر نهادها و سازمان ها، ۵- شناخت و آگاهی، ۶- خانواده های بی اعتنا، ۷- زمینه های سیاسی و اقتصادی، ۸- نفوذ اندیشه های لیبرال و سکولار در متن جامعه دینی مدارس. نتیجه گیری: در نتیجه ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و تبیین ابعاد مختلف آن می تواند جامعه را از این آسیب های شوم مصون داشته و حفظ کند. جهاد تبیین مسئله حجاب و هم چنین فرهنگ سازی آن نیازمند همکاری و هم افزایی همه ارگان ها و نهادها مخصوصا آموزش وپرورش و در راس آن مدارس و معلمان است.

کلیدواژه ها

Education, Elementary Level, Hijab, Islamic Culture, Modesty, Phenomenology, School, Teacher., مدرسه, معلم, عفاف, حجاب, فرهنگ اسلامی, آموزش وپرورش, دوره ابتدایی, پدیدارشناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.