پپتیدهای زیست فعال و هیدرولیزهای پروتئینی حاصل از منابع گیاهی: ترکیبات نوتراسوتیکال، کاربرد و چالش ها- یک مطالعه مروری

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 34، شماره: 241
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-34-241_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا نجفیان

Assistant Professor, Department of Food Science and Technology, Sari Branch, Islamic Azad University, Sari, Iran

فاطمه خالقی

PhD in Natural Products Chemistry, The Health of Plant and Livestock Products Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

چکیده

پروتئین های گیاهی به عنوان منابعی غنی، ایمن، و همچنین مناسب برای تولید در مقیاس صنعتی، جایگزین خوبی برای منابع حیوانی در تولید پپتیدهای زیست فعال هستند. پپتیدهای حاصل از هیدرولیز پروتئین های گیاهی نیز ترکیباتی با خواص درمانی، ایمن، وزن مولکولی کم، هزینه اندک، زیست فعالی بالا و جذب آسان می باشند. فعالیت های زیستی پپتیدهای مشتق شده از پروتئین های گیاهی، بسته به نوع و توالی اسیدهای آمینه آنها، شامل تاثیرگذاری بر سیستم های اصلی بدن نظیر قلب و عروق، دستگاه گوارش، اعصاب و سیستم ایمنی می باشند. با توجه به ارتقای سلامت و ضرورت پیشگیری از بیماری ها تولید و استفاده از پپتید های زیست فعال بدلیل دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی، ضد فشار خونی و ضد میکروبی مورد اقبال فزاینده ای قرار گرفته اند. علاوه بر فعالیت های زیستی، پپتیدهای زیست فعال مشتق شده از گیاه دارای خواص عملکردی گسترده ای از جمله خواص فیزیک و شیمیایی مختلف نظیر حلالیت بالا، خواص امولسیون کننده، کف کننده، و خاصیت آب دوستی / چربی دوستی هستند. این بررسی، پیشرفت تحقیقاتی را در مورد فعالیت های بیولوژیکی و خواص عملکردی پپتیدهای مشتق شده از گیاه و استفاده از پپتیدهای فعال زیستی در فرمول های غذایی مختلف به عنوان ترکیبات نوتراسوتیکال، فراسودمند یا مواد غذایی دارای خاصیت درمانی و همچنین به عنوان نگهدارنده مواد غذایی ارائه می کند. طعم تلخ و سمیت این پپتیدهای زیست فعال در برخی موارد چالش های احتمالی هستند که باید قبل از استفاده گسترده تر برطرف شوند. هدف از این بررسی بهبود درک پپتیدهای فعال زیستی مشتق از گیاه و ارائه کاربردهای آن است. بعلاوه در این مطالعه ی مروری چالش های عمده و چشم اندازی از آینده در کاربرد پپتیدهای فعال زیستی مشتق از گیاه در توسعه محصولات فراسودمند مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند.

کلیدواژه ها

plant bioactive peptides, biological activity, functional foods, nutraceuticals, preservatives, پپتیدهای زیست فعال گیاهی, فعالیت بیولوژیکی, غذاهای فراسودمند, ترکیبات نوتراسوتیکال, نگهدارنده ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.