بررسی ریزساختارهای پروتروزوئیک پسین در پهنه برشی کاریزنو؛ حدفاصل شهر فریمان تا تربت جام، شمال شرق ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 32، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-32-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید غلامی

Department of Geology, Faculty of Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

فرزین قائمی

Department of Geology, Faculty of Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

سید مسعود همام

Department of Geology, Faculty of Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

چکیده

منطقه مورد بررسی در مرز پهنه ساختاری البرز و ایران مرکزی درشمال­شرقی ایران قرار گرفته و نشانگر برون زدگی واحدهای چینه­ای متعددی از سنگ­های گرانیتی و ولکانیک به سن نئوپروتروزوئیک پسین (سن تقریبی۶۳۰ تا ۶۵۰ میلیون سال) همراه با راستای ساختاری شمال­غربی – جنوب­شرقی است. ریزساختارهای بررسی شده در محدوده­ای باریک در راستای پهنه برشی فریمان – تربت جام می­باشد که بنظر می­رسد حاصل عملکردهای ساختاری بوجود آمده است. ساختارهای شکننده و شکل­پذیر و ریزساختارهای موجود در سنگ­های نفوذی و آتشفشانی پروتروزوئیک نوار کوهزائی فریمان- تربت­جام و انواع رفتارهای دگرشکلی بصورت دقیق در این پژوهش بررسی شده است. نتایج نشانگر عملکرد متنوع مکانیسم های دگرشکلی بخصوص باز تبلور از نوع برآمدگی و باز تبلور همراه با مهاجرت مرزدانه (BLG,GBM) است. باتوجه به تشخیص ساختارهای شکل­پذیر در پهنه دگرشکلی فریمان تربت جام با دورشدن از مرکز پهنه برشی میزان خردایش با فواصل نامنظمی افزایش می یابد که نشانگر ویژگی­های هسته و پوشش پهنه خرد شده مذکور است. ساختارهای مختلف ریزبلوری بخصوص ریزشکستگی­ها و ریزچین­ها، خاموشی موجی بلورهای کوارتز، ساختارهای هسته و پوشش در شکفته بلور­ها، باز تبلورهای برآمدگی و مهاجرت مرز دانه در دماهای بالا بصورت متعدد و متنوعی در تمامی طول این نوار برشی تغیر شکل یافته قابل مشاهده است.

کلیدواژه ها

Fariman-Torbat-e Jam Shear Zone, crystalline deformation, recrystallization, brittle and ductile structures., پهنه برشی فریمان– تربت جام؛ دگرشکلی بلوری؛ باز تبلور؛ ساختارهای شکننده و شکل پذیر.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.