تحلیلی بر تاب آوری مناطق شهری مشهد در مواجهه با ناامنی آبی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات ساختار و کارکرد شهری، دوره: 12، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_SHAHR-12-2_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 71
نویسندگان
دانشجوی دکتری، گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، پردیس بین المللی کیش، دانشگاه تهران، ایران
استاد، گروه جغرافیای انسانی و برنامه ریزی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
دانشیار، گروه جغرافیای انسانی و برنامه ریزی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
امروزه ناامنی آبی یکی از بزرگ ترین خطرات برای رفاه جهانی محسوب میشود که شهرها را با مسائل و مشکلات عدیدهای در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، محیطی و نهادی مواجه ساخته است. بدین ترتیب، طی دهه های اخیر برای حل چالش ناامنی آبی و کاهش اثرات آن بر سطح سکونتگاه های شهری، راه حل ها و دیدگاه های مختلفی مطرح شده است که یکی از مهم ترین این راه حل ها، توجه به مفهوم تابآوری شهری بوده که طی سال های اخیر توجه زیادی را در حوزه شهرسازی به خود جلب نموده است. بایستی اذعان داشت که دستیابی به امنیت آبی در سطح سکونتگاه های شهری در بستر تاب آوری شهری به تقسیمات کوچک تر یعنی مناطق شهری آن بستگی دارد که به همین منظور، پژوهش حاضر در راستای سنجش تاب-آوری مناطق ۱۳گانه شهر مشهد در مواجهه با ناامنی آبی انجام گرفته است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ ماهیت و روش انجام، توصیفی- تحلیلی است. بدین ترتیب، مبتنی بر چارچوب سنجشی، پرسشنامه هایی محقق ساختهه طیف لیکرت و با استفاده از فرمول کوکران و روش گلوله برفی بین ۴۰۰ نفر از شهروندان شهر مشهد، ۴۰ نفر از کارشناسان شرکت آب و فاضلاب شهر مشهد و شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی و همچنین ۴۰ نفر از متخصصان و پژوهشگران مرتبط با موضوع پژوهش در سطح شهر مشهد توزیع شده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که شهر مشهد نیز متاثر از ناامنی آبی و اثرات آن بوده و بیشتر مناطق آن از تاب آوری لازم در مواجهه با ناامنی آبی برخوردار نیستند، طوری که تنها منطقه ۱۳ شهر مشهد در سطح نسبتا مطلوب قرار داشته و در مقابل مناطق ۱ و ۱۱ در سطح نسبتا نامطلوب، مناطق ۲، ۸، ۹، ۱۰ و ۱۲ در سطح نامطلوب و مناطق ۳، ۴، ۵، ۶ و ۷ نیز در سطح خیلی نامطلوب از منظر توان تاب آوری در مواجهه با ناامنی آبی قرار گرفتند که این مسئله نیازمند نگاه ویژه نهادهای متولی شهر است.کلیدواژه ها
ناامنی آبی, تغییرات اقلیمی, تاب آوری شهری, تحلیل خوشه ای, تکنیک تاپسیساطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.