بررسی کیفیت آب و ویژگی های هیدروژئوشیمیایی چشمه های حوزه آبخیز سد ایلام
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: دوفصلنامه آبخوان و قنات، دوره: 5، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JAAQ-5-1_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 109
نویسندگان
دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیز،گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
استاد،گروه مرتع و آبخیزداری،دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی،دانشگاه یزد، یزد، ایران
استاد،گروه مرتع و آبخیزداری،دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی،دانشگاه یزد، یزد، ایران
دانشیار پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
نظارت مستمر و ارزیابی کیفیت منابع آب یک مسئله کلیدی برای حفاظت و مدیریت پایدار آن است. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت آب چشمه های حوزه آبخیز سد ایلام واقع در استان ایلام با استفاده از شاخص WQI ، استاندارد WHO و بررسی نمودارهای شولر و پایپر می باشد. در این مطالعه ده پارامتر کیفی آب شامل سولفات، کلر، بی کربنات، PH، TDS، سختی کل، پتاسیم، سدیم، منیزیوم و کلسیم در ۴ چشمه انتخابی به مدت ۶ ماه از فروردین ۱۴۰۲ تا شهریور ۱۴۰۲ با استفاده از روش های استاندارد مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که طبق روش WQI، کیفیت آب طی مدت پژوهش در ایستگاه های نمونه برداری با امتیاز۳۸/۰۷ تا ۴۵/۴۵ در وضعیت عالی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که طبق استاندارد WHO، تمامی پارامترها در محدوده استاندارد قرار گرفتند. همچنین کیفیت آب طبق نمودار شولر در وضعیت خوب و طبق نمودار پایپر در گروه بیکربناته کلسیمی قرار گرفتند. با وجود کیفیت آب عالی، ضروری است که نظارت های مستمر و مدیریت دقیق تری اعمال شود تا از احتمال وقوع آلودگی های آینده جلوگیری شود. تحلیل های انجام شده با استفاده از شاخص های WQI و نمودارهای پایپر و شولر نشان می دهد که این ابزارها برای تحلیل و تفسیر مجموعه ای از داده های پیچیده، ارزیابی کیفیت آب و فهم مکانی کیفیت آب برای مدیریت موثر کیفیت آب مفید و سودمند هستند و می توانند به عنوان مبنای محکمی برای تصمیم گیری های مدیریتی و اجرای سیاست های حفاظتی مورد استفاده قرار گیرند.کلیدواژه ها
چشمه, شولر, کیفیت آب, WQIاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.