ارزیابی دسترسی زیستی و انسانی در خاکهای سطحی معدن باما و روستای مجاور آن به روش استخراج تک مرحله ای
محل انتشار: مجله مهندسی عمران مدرس، دوره: 18، شماره: 6
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 99
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MCEJ-18-6_002
تاریخ نمایه سازی: 6 اسفند 1403
چکیده مقاله:
اندازه گیری غلظت کل فلزات سنگین به تنهایی نمی تواند معیار مناسبی برای سنجش میزان خطر آن ها باشد و میزان ریسک فلزات سمی به قابلیت انحلال و دسترسی زیستی آن ها بستگی دارد. در این پژوهش جهت تعیین میزان دسترس زیستی و انسانی فلزات سنگین، پس از نمونه برداری از خاک های سطحی در ۶۵ ایستگاه از محدوده های معدن سرب و روی باما و روستای مجاور به آن و تعیین غلظت کل فلزات سنگین، آزمایش های استخراج تک مرحله ای به کمک استخراج کننده های EDTA و گلایسین بر روی نمونه ها اعمال گردید. برای ارزیابی میزان خطر فلزات و بر اساس غلظت استخراج کننده ها از شاخص BRAI استفاده شد. بیشترین درصد دسترسی زیستی و انسانی از غلظت کل در محدوده مورد بررسی، مربوط به فلز کادمیوم بود و کمترین مقدار آن به سرب اختصاص داشت. همچنین درصد دسترسی زیستی در محدوده روستا بیشتر از محدوده معدنی بدست آمد. به علاوه مشخص شد که گلایسین مقادیر بیشتری از فلزات را در مقایسه با EDTA استخراج می کند. میانگین اعداد بدست آمده برای شاخص BRAI با استخراج کننده های EDTA و گلایسین در محدوده معدنی به ترتیب ۴۷/۳و ۳۲/۴ و در محدوده روستای مجاور به ترتیب ۷۹/۴ و ۴۶/۵ بدست آمد. این اعداد ریسک و خطر بالا را برای انسان و گیاه در هر دو محدوه معدنی و روستا را نشان می دهد.
کلیدواژه ها:
Heavy metals ، Bioavailability ، human bioaccessibility ، Single extraction ، Bama zinc-lead mine ، فلزات سنگین ، دسترسی زیستی ، دسترسی انسانی ، استخراج تک مرحله ای ، معدن سرب و روی باما
نویسندگان
محمد ابوییان جهرمی
Master student of mineral proceessing, Tarbiat Modares University
احمد جمشیدی زنجانی
Faculty of Engineering, Tarbiat Modares University
احمد خدادادی دربان
Professor of mineral proceessing, Tarbiat Modares University
حسین شفیع زاده مقدم
Assistant Professor of GIS, Humanities department ,Tarbiat Modares University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :