بررسی آزمایشگاهی جریان کف زا در شیب شکن ورتکس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مهندسی عمران مدرس، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MCEJ-20-1_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدرضا هاشمی نژاد

Ph.D. of Civil Engineering-Hydraulic Structure, Engineering Faculty, Civil Engineering Department, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran.

عاطفه مقبلی

M.Sc. of Water Structures, Faculty of Agriculture, Department of Agriculture, University of Shahid Bahonar Kerman, Iran.

سعیده حبیبی

M.Sc. of Water Engineering, Department of Civil Engineering, Institution of Higher Education Kerman, Kerman, Iran.

محمدجواد خانجانی

Professor, Faculty of Engineering, Department of Civil Engineering, Shahid-Bahonar University, Kerman, Iran.

چکیده

از شیب­ شکن ورتکس برای انتقال فاضلاب به تراز پایین ­تر در نواحی پرشیب استفاده می­ گردد. این سازه معمولا در اختلاف ترازهای بیش از پنج متر بکار برده می­ شود. از آنجا که اختلاط آب و هوا در سازه ورتکس نسبتا زیاد است، وجود مواد شوینده کف زا در جریان فاضلاب می­ تواند موجب تشکیل کف در بخش­ هایی از این سازه شود. این پدیده می­ تواند بر بده هوای عبوری از سازه اثرگذار باشد و موجب اختلال در کارکرد هیدرولیکی آن شود. در این پژوهش با استفاده از روش طرح آماری آزمایش ­ها تاثیر جریان کف زا بر بده هوای خروجی از این سازه، توسط مدل فیزیکی مطالعه شده است. تاثیر عدد غلظت، نوع ماده کف زا و عدد فرود بر متغیر پاسخ، نسبت دبی هوا به دبی جریان، در قالب طرح ۳۳ فاکتوریل کامل و با انجام ۶۳ آزمایش بررسی شد. آنالیز آماری نتایج نشان داد که تاثیر هر سه عامل مورد بررسی بر بده هوا از نظر آماری معنی­دار است و با افزایش عدد غلظت و عدد فرود، بده نسبی هوای خروجی کاهش می­ یابد. همچنین مشاهده شد که تشکیل کف در سازه موجب افزایش دبی هوا تا ۸۲% و در شرایطی موجب کاهش آن تا ۶۴% شده است.

کلیدواژه ها

foam producing flow (FPF) air discharge drop vortex design of experiments (DoE) experimental model, جریان کف زا جریان هوا شیب شکن ورتکس طرح آزمایش ها (DoE) مدل فیزیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.