جایگاه و محبوبیت حضرت امام حسین (ع) نزد اهل سنت و طنین انداز آن در شعر چکامه سرایان معاصر بلوچستان

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله اختلالات جنسی و روانشناختی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SPD-2-2_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالحکیم سپاهی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، واحد اقلید، دانشگاه آزاد اسلامی اقلید، ایران

محمدرضا تقیه

استادیار زبان و ادبیات فارسی، واحد اقلید، دانشگاه آزاداسلامی اقلید، ایران

قاسم سالاری

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

چکیده

یکی از موضوعاتی که لازم است پیرامون جایگاه و منزلت حضرت امام حسین (ع) از منظر اهل سنت و شاعران بلوچ معاصر پرداخت این است که امام حسین (ع) جایگاه ویژه ای نزد اهل سنت و جماعت دارد. که ریشه های آن را در اشعار شاعران و دیدگاه و نظریات اهل سنت باید جست. این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات از روش توصیفی و کتابخانه ای بهره برده است. در این پژوهش ابتدا معرفی شاعران همراه با اشعارشان در مدح سیدنا امام حسین (ع) و ابراز عشق و علاقه نسبت به آن بزرگوار می پردازیم و اشعار مورد نظر را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهیم. ره آوردهای این پژوهش نشان می دهدکه محبت به اهل بیت رسول اکرم (ص) دارای دو جنبه مادی و معنوی است. از دیگر دستاورد این تحقیق نگاه نویی است که به نهضت عاشورا ایجاد خواهد شد و دفاع از مظلوم و دوری از ظالم، به حکم قرآن و احادیث صحیح نبوی و فطرت انسانی، امری ضروری و سرپیچی از آن نیز ناصواب است. امام ابوحنیفه (رح) از پیشوایان بزرگ اهل سنت و جماعت همواره روحیه ای ظلم ستیز داشته که این روحیه در عموم علمای اهل سنت در طول تاریخ نیز دیده می شود. این رویکرد برای اهل سنت و جماعت بسیار الهام بخش و اثرگذار خواهد بود. این پژوهش با هدف بررسی شایسته سالاری در سیره امام حسین (ع) از مدینه تا کربلا انجام شده است. سنت الهی چنین است که خداوند به هیچ کس جز بر اساس شایستگی و اهلیت های لازم مسئولیتی نمی دهد. چنانچه در واگذاری مسئولیت های الهی به انبیاء و اولیاء الهی این امر مشهود است؛ تمام انبیاء و رسولان براساس شایستگی که داشتند از میان آن همه انسان های عصر زمان خودش برگزیده شدند و ماموریت، هدایت و رهبری جامعه خویش را بر عهده گرفتند. پژوهش نشان از این دارد که شاعران بلوچ  سعی نموده اند فضائل متعدد امام حسین (ع) را از جمله: مهربانی نسبت به خلق، بخشندگی، دستگیری نیازمندان، جوانمردی، ایثار، طهارت، انسان دوستی و شرافت را به تصویر بکشند.

کلیدواژه ها

امام حسین, پیامبر, اهل بیت, شعر بلوچ, شعر فارسی, ستایش, طهارت, جوانمردی, انسان دوستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.