وسعت معنایی و مصداقی حجت الهی بودن؛ بررسی موردی حضرت ابوطالب

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه امامت پژوهی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EMAM-12-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 32
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد تقی موسوی کراماتی

استادیار گروه آموزش علوم قرآن و حدیث دانشگاه فرهنگیان.

حسن جوادی نیا

استادیار گروه آموزش تاریخ دانشگاه فرهنگیان

چکیده

از قواعد خاص دین اسلام، باورمندی به حجت الهی است که بر بنیاد آن، حضور پیامبران و امامان الهی در حیات این­جهانی انسان ضرورت می­یابد. نوشتار حاضر کوشیده است دامنه معنایی حجج الهی را فراتر از انبیا و امامان الهی بجوید؛ چراکه صرف وجود فرستادگان الهی و جانشینانشان، تامین­کننده وسعت قاعده «ولکل قوم هاد»[۱]نیست. پس می­باید افرادی غیر از نام بردگان، در حیطه معنایی«حجت الهی» بگنجند و خلائی که از آن با عنوان «دوران فترت» یاد می­شود، پر کنند. جز این باشد، قاعده «ولکل قوم هاد» هرگز به بار نخواهد نشست. در این میان، حضرت ابوطالب برخوردار از ویژگی­هایی است که با حقیقت حجت الهی کاملا مطابقت دارد.ادله­ای که در دو دسته جلی و خفی یا مطابقی و التزامی جای می­گیرند، غایت وجودی این نوع از حجت­های الهی را اثبات می کنند. آنچه از پژوهش حاضر به دست آمده است، اثبات حجت الهی بودن حضرت ابوطالب است تا این دو مسئولیت تاریخی را به انجام برساند:۱. حفظ حجت­ها و بینات الهی پیش از ظهور پیامبرصلی الله علیه وآله؛۲. زمینه سازی­های لازم برای ظهور پیامبرصلی الله علیه وآله.   [۱]. رعد: ۷.

کلیدواژه ها

حجت الهی, حضرت ابوطالب, ادله جلی, ادله خفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.