امکان سنجی اقتصادی تولید اکسیدهای نادر خاکی از ذخایر پلاسری مروست : مطالعه موردی معدن آرسس ، مروست -استان یزد

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی رویکردهای نوین در مهندسی و علوم پایه
  • کد COI اختصاصی: ICNABS01_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر برم

کمیتهی اکتشافی و فنی، مهندسی شرکت آرسس

امین افصحی

کمیتهی اکتشافی و فنی، مهندسی شرکت آرسس

فاطمه اسدی

کمیتهی اکتشافی و فنی، مهندسی شرکت آرسس

احسان افصحی

کمیتهی اکتشافی و فنی، مهندسی شرکت آرسس

رضا خالدی

کمیتهی اکتشافی و فنی، مهندسی شرکت آرسس

چکیده

عناصر نادر خاکی (REE) شامل ۱۷ عنصر شیمیایی هستند که به دلیل خواص منحصر به فرد مغناطیسی ، الکتریکی و نوری ، در صنایع پیشرفته کاربرد فراوانی دارند. این عناصر در فناوری هایی مانند تلفن های همراه، صفحه های نمایش ، باتری های لیتیوم-یونی ، خودروهای هیبریدی و الکتریکی ،وتجهیزات نظامی و دفاعی به کار می روند. اهمیت استراتژیک این عناصر موجب شده تا کشورها به دنبال تامین پایدار و مستقل از منابع خارجی برای آنها باشند. این مطالعه به بررسی فنی و اقتصادی استخراج و فرآوری عناصر نادر خاکی از پلاسر مروست یزد، که به عنوان یکی از منابع مهم این عناصر در ایران شناخته می شود، پرداخته است . ابتدا، بررسی های زمین شناسی نشان داد که منطقه مروست دارای ذخایر قابل توجهی از عناصر نادر خاکی است . سپس ، با استفاده از روشهای فیزیکی تغلیظ و الکترولیز مذاب، اکسیدهای عناصر نادر خاکی تولید شد. روش فیزیکی ، با استفاده از اختلاف وزن مخصوص مواد، عناصر نادر خاکی را از سایر مواد معدنی جدا می کند و روش الکترولیز مذاب برای دستیابی به خلوص بالاتر و جدایش تک به تک عناصر به کار می رود. برای ارزیابی اقتصادی پروژه، از نرم افزار کامفار (COMFAR III) استفاده شد که تحلیل دقیقی از هزینه ها، درآمدهاونرخ بازگشت سرمایه را فراهم می کند. نتایج تحلیل ها نشان داد که پروژه استخراج و فرآوری عناصر نادر خاکی در منطقه مروست یزد دارای نرخ بازگشت داخلی (IRR) ۱۲.۸۲ درصد است ، که به معنای سودآوری قوی و توجیه اقتصادی بالای پروژه است . بنابراین ، سرمایه گذاری در این پروژه با توجه به تقاضای روزافزون جهانی و اهمیت استراتژیک این عناصر، فرصت مناسبی برای توسعه اقتصادی منطقه و کشور ایجاد کرده و به تامین پایدار این عناصر و جذب سرمایه گذاری های بیشتر در بخش معدن و فناوری کمک خواهد کرد.

کلیدواژه ها

اکسیدهای نادر خاکی ، تحلیل اقتصادی ، نرخ بازگشت داخلی (IRR)، سودآوری پروژه، پلاسر مروست ، مونازیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.