کاربرد نظریه آشوب در تحلیل فرآیند بارش- رواناب
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: هفتمین کنگره ملی مهندسی عمران
- کد COI اختصاصی: NCCE07_1094
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1355
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی رودخانه- دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول
استادیار گروه مهندسی عمران- دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول
چکیده
نظریه آشوب از جمله روش های تحلیل غیرخطی است که به دنبال تعیین پذیری رفتار تصادف گونه فرآیند هاست. در این پژوهش با توجه به رفتارفرآیند بارش- رواناب حوضه رودخانه کشکان، از روش های تئوری آشوب شامل توان لیاپانوف و بعد همبستگی برای تحلیل آن استفاده شده است. توان لیاپانوف از جمله روش های تحلیل آشوبی سیستم است که حساسیت به شرایط اولیه را به عنوان یکی از مشخصات اصلی آشوب می سنجد و در عین حال معیاری از پیش بینی پذیری رفتار سیستم در نظر گرفته می شود. بعد همبستگی نیز تخمینی از بعد فراکتالی سیستم خواهد بود و بیان کننده رفتار آشوبناک سیستم است. در این پژوهش، نتیجه ی روش بعد همبستگی در کنار توان مثبت لیاپانوفی که به دست آمد، از شواهد وجود آشوب در سری زمانی دبی رودخانه کشکان بودند که با توجه به این یافته ها، شرایط برای پیش بینی رفتار فرآیند بارش-رواناب در این حوضه با استفاده از روش های نظریه آشوب، مناسب تلقی می شودکلیدواژه ها
نظریه آشوب، توان لیاپانوف، بعد همبستگی، رودخانه کشکانمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.