پایش ازت و رطوبت غلاف برگ نیشکر با استفاده از تصاویر ماهواره ای و هوش مصنوعی (مطالعه موردی : کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-15-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه ذرتی پور

دانشجوی دکتری، گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی آب و محیط‎زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

آرین حیدری مطلق

دانشجوی دکتری، گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی آب و محیط‎زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

امیر سلطانی محمدی

استاد، گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی آب و محیط‎زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

برای ارزیابی میزان ازت و رطوبت غلاف برگ نیشکر با استفاده از سنجش از دور و مدل‎های هوش مصنوعی، از سه مدل رگرسیون بردار پشتیبان (SVR)، جنگل تصادفی (RF) و شبکه عصبی مصنوعی (ANN) استفاده و از شاخص‎های گیاهی و تک‎باندهای ماهواره سنتینل۲ به‎عنوان ورودی هر یک از مدل‎ها استفاده گردید. تحلیل حساسیت کلیه پارامترهای ورودی برای شبیه سازی مقادیر ازت و رطوبت غلاف برگ،با استفاده از همبستگی پیرسون انجام و تنها آن دسته از فاکتورهایی که تاثیر بیشتری بر ازت یا رطوبت غلاف برگ داشتند، در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد، در شبیه‎سازی ازت برگ، تک‎باندهای B۲، B۳ ،B۴ ،B۵ ،B۶ ،B۷ ،B۱۱ ، B۱۲ و شاخص گیاهی NDVI و در شبیه‎سازی رطوبت غلاف برگ باندهای B۲، B۳ ،B۴ ،B۵ ،B۶ ،B۷ ،B۱۱ ، B۱۲و شاخص‎های گیاهی NDVI،NDMI و LAI اهمیت بیشتری دارند و به‎عنوان ورودی مدل‎ها در نظر گرفته شدند. همچنین از میان مدل‎ها، مدل جنگل تصادفی(RF) در شبیه سازی ازت با R۲ برابر با ۸۸/۰، RMSE برابر با ۰۶/۰ و rMBE برابر با ۱۹/۰ در مرحله آموزش و R۲ معادل ۹۳/۰، RMSE معادل ۰۵/۰ و rMBE برابر با ۶۶/۰- در مرحله صحت سنجی و رطوبت غلاف برگ با R۲ برابر با ۸۸/۰، RMSE برابر با ۷۱/۰ و rMBE برابر با ۰۹/۰ در مرحله آموزش و R۲ معادل ۹۲/۰، RMSE معادل ۵۹/۰ و rMBE برابر با ۰۷/۰- از عملکرد بهتری در شبیه سازی برخوردار بود. نتایج نشان داد کاربرد ترکیبی شاخص های گیاهی، باندهای ماهواره سنتینل۲ و مدل‎های هوش مصنوعی برآورد قابل قبولی از میزان ازت و رطوبت غلاف برگ به دست می‎دهد.

کلیدواژه ها

سنجش از دور, سنتینل ۲, شاخص گیاهی, نظارت محصول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.