پایش تغییرات کاربری اراضی حوضه آب- ملایر با استفاده از تصاویر لندست در سامانه گوگل ارث انجین
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 15، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_WATER-15-2_013
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 64
نویسندگان
دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
مهندسی منابع آب، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بوعلی سینا همدان
دکتری علوم و مهندسی آب- منابع آب، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران.
چکیده
تعیین روند و بررسی تغییرات کاربری اراضی در مدیریت حوضه های آبریز امری ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات کاربری اراضی حوضه آبریز آب ملایر برای سال های ۱۳۷۹و ۱۳۹۹ با استفاده از تصاویر لندست در سامانه گوگل ارث انجین است. تهیه نقشه کاربری اراضی به شیوه ترکیب تصاویر لندست و پروداکت کاربری اراضی سنجنده مادیس و از الگوریتم طبقه بندی جنگل تصادفی استفاده شد. نتایج منطقه مورد مطالعه را به پنج کلاس، شامل کاربری های علفزار، زمین زراعی، چمن زار، شهری در سال ۱۳۷۹ و کاربری های جنگل، زمین زراعی، چمن زار ، شهری و بایر در سال ۱۳۹۹ تقسیم کرد. نتایج نشان داد که بیشترین تغییر کاربری اراضی علفزار مربوط به چمن زار به میزان ۱/۳۷ درصد و کم ترین آن به میزان صفر درصد مربوط به جنگل بود. بیشترین تغییر کاربری اراضی چمن زار مربوط به زمین های زراعی با میزان ۶ درصد و کم ترین آن مربوط به جنگل های ساوانا با میزان ۰۱/۰ درصد است. از سوی دیگر، بیشترین تغییر کاربری اراضی زمین های زراعی به چمن زار ۴/۱۱ درصد و کمترین آن ۲/۰ درصد نیز به جنگل های ساوانا اختصاص داشت. در فرآیند صحت سنجی تصاویر طبقه بندی شده با الگوریتم جنگل تصادفی دقت کلی به ترتیب برای سال های ۱۳۷۹ و ۱۳۹۹برابر با۷۳ و ۷۵درصد و ضریب کاپا برابر با ۶۶/۰ و ۶۸/۰ به دست آمد که این مقادیر نتایج قابل قبولی را برای طبقه بندی کاربری اراضی در منطقه مورد مطالعه ارائه کرد.کلیدواژه ها
جنگل تصادفی, ضریب کاپا, سنجش از دور, گوگل ارث انجیناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.