بررسی زمان ماند در افق توسعه کوتاه مدت و ارتباط آن با لایهبندی حرارتی مخزن سدمطالعه موردی مخزن سد دز

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: هفتمین کنگره ملی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: NCCE07_0875
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول شاهسون

تهران، فلکه چهارم تهرانپارس، بلوار وفادار شرقی، دانشگاه صنعت آب و برق شهید عباسپور

علی مریدی

تهران، فلکه چهارم تهرانپارس، بلوار وفادار شرقی، دانشگاه صنعت آب و برق شهید عباسپور

چکیده

آبهای سطحی و مخازن سدها، به عنوان اصلیترین منبع تأمین نیازهای آب شرب و شیرین کشور به شمار میآیند. دو پارامتر مهم تأثیر گذار برکیفیت آب مخازن سدها زمان ماند هیدرولیکی و پدیده لایهبندی میباشد. زمان ماند متوسط آب در مخزن، مدت زمان بین ورود و خروج یکذره آب به مخزن است. این عامل تأثیر بسیار مهمی بر پدیدههای لیمنولوژیکی داخل مخزن شامل تغییرات در نرخ ماندگاری مواد و ایجاد لایهبندیحرارتی دارد. زمان ماند برابر نسبت حجم مخزن به دبی خروجی از مخزن بوده و بر حسب روز یا سال تعریف میشود. اگر تحت شرایط مطلوب ذخیره از نظر اختلاط طبیعی یا مصنوعی، نیاز پاییندست از آب با زمان ماند بیشتر وتحت شرایط نامطلوب حادث برای کیفیت آب مخزن، نیاز پاییندست از آب با زمان ماند کمتر تأمین شود، در این صورت میتوان، حدود احجام ذخیره با زمانهای ماند متفاوت را تعیین کرد. در این مقاله، ضمن بررسی ارتباط زمان ماند با پدیده لایهبندی حرارتی و ارائه روشهای مقابله با آن، زمان ماند ماهانه آب مخزن سد دز با لحاظ نیاز پایین دست در افق توسعه کوتاه مدت محاسبه و حدود احجام ذخیره تحت شرایط مطلوب و نامطلوب ذخیره تعیین میشود.

کلیدواژه ها

لایه بندی حرارتی، زمان ماند، سد دز، افق توسعه کوتاه مدت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.