کارایی دو عامل کنترل میکروبی، Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki و Beauveria bassiana در کنترل کرم میوه خوار گوجه فرنگی Helicoverpa armigera
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 11، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-11-1_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 18
نویسندگان
استادیار، بخش تحﻘیﻘات گیاه پزشکی، مرکز تحﻘیﻘات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحﻘیﻘات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.
دانشیار، کارشناس ارشد، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
استادیار بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.
کارشناس ارشد، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
کارشناس ارشد، بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.
چکیده
هلیوتیس (یا کرم میوه خوار گوجه فرنگی) با نام علمی (Lep.: Noctuidae) Helicoverpa armigera یکی از مهمترین و قدیمی ترین آفت محصولات زراعی کشور بخصوص استان گلستان می باشد، که همه ساله موجب تحمیل هزینه های مدیریتی هنگفتی برای بهره برداران می شود، و نیز به دلیل استفاده از انواع آفت کش های شیمیایی موجب مضرات زیست محیطی برای اکوسیستم زراعی کشور می گردد. برای جلوگیری از کاربرد آفت کش های شیمیایی بی رویه، و به دلیل بروز مقاومت این آفت به بسیاری از آفت کش ها، بررسی کارایی سایر روش های کنترل از جمله استفاده از قارچهای بیمارگر حشرات و آفتکش بیولوژیک Bacillus thuringiensis قابل تامل است. در این پژوهش، به بررسی میزان کارایی سه فرمولاسیون مختلف از قارچ بیمارگر حشراتBeauveria bassiana و یک حشره کش بیولوژیک بر اساس ماده موثره Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki (بایولپ پی) و یک حشره کش ارگانیک بر پایه گیاه (روی اگرو) در شرایط آزمایشگاهی و همین طور در دو مزرعه گوجه فرنگی استان گلستان پرداخته شد. همچنین میزان سوراخ شدگی میوه های گوجه فرنگی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج زیست سنجی آزمایشگاهی فرمولاسیونهای مختلف قارچ B. bassiana با غلظت ۱۰۷×۱ کنیدی بر میلیلیتر روی لارو سن سوم نشان داد که هر سه فرمولاسیون مختلف از قارچ عامل بیمارگر بین ۸۴ تا حدود ۹۱ درصد مرگ و میر روی لاروهای سن سوم ایجاد کردند. نتایج زیست سنجی آزمایشگاهی غلظت های مختلف ترکیب زیستی بایولپ پی روی لارو سن سوم کرم میوهخوار پس از گذشت هشت روز نشان داد که با افزایش غلظت مصرف، میزان مرگ و میر نیز به طور معنیداری افزایش مییابد. بالاترین میزان مرگ و میر با ۳۳/۹۳ درصد در غلظت یک و نیم در هزار و کمترین میزان مرگ و میر با ۸۹/۴۸ درصد در غلظت نیم در هزار مشاهده شد. نتایج بررسی ها در مزارع گوجه فرنگی روستای قلعه محمود گرگان نشان داد که کارایی تیمارهای بکار رفته با گذشت زمان افزایش می یابد و بالاترین درصد کارایی در همه ی تیمارهای آزمایشی در روزهای هفتم و دهم پس از محلول پاشی بین حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد بوده است. در زمین گوجه فرنگی ایستگاه چالکی گرگان، درصد کارایی فرمولاسیونهای قارچی در روز دهم محلول پاشی کاهش یافته بود. در ارتباط با درصد سوراخ شدگی میوه ها نیز در هر دو زمین مطالعه شده، تیمار شاهد و تیمار قارچی حاوی آب مقطر در یک گروه آزمایشی قرار گرفتند و بیشترین میزان سوراخ شدگی میوه ها را نشان دادند. به طور کلی با توجه به کاهش کارایی فرمولاسیون های قارچی در روز دهم محلول پاشی، میتوان نتیجه گرفت که تکرار محلول پاشی عوامل کنترل زیستی، برای کنترل بهتر آفت الزامی است و یا تلفیق این روشها با آفت کشهای کم خطر یا ارگانیک باید مدنظر قرار گیرد.کلیدواژه ها
پروبیوتیک, کنترل بیولوژیک, باکتری, قارچ, بیمارگر, کرم غوزهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.