عمومیت بازدارندگی رویت «برهان رب» در آیه ۲۴ سوره یوسف(ع)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه الهیات قرآنی، دوره: 11، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_JQT-11-20_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمدرضا جهانشاهی

طلبه سطح ۴ فقه و اصول، حوزه علمیه قم، قم، ایران، (نویسنده مسئول).

محمدصادق فاضل

دانش آموخته سطح ۴ فقه و اصول و استاد سطوح عالی حوزه، حوزه علمیه قم، قم، ایران.

حبیب الله حلیمی جلودار

دانشیار قرآن و حدیث، دانشگاه مازندران، گروه علوم قرآن و حدیث، بابلسر، ایران.

چکیده

داستان حضرت یوسف(ع)، آن گونه که در قرآن نقل شد، فراز و نشیب های زیادی دارد. حضرت یوسف(ع)، در آزمون های مختلف الاهی سربلند بیرون آمد. یکی از امتحانات ایشان، آماده شدن فضا برای انجام گناه با همسر عزیز مصر بود که به کمک خدای منان در این امتحان نیز پیروز بیرون آمد. قرآن کریم در آیه ۲۴ سوره یوسف، از این امداد به «برهان رب» تعبیر می کند. پرسش اصلی تحقیق این است که آیا «برهان رب»، اختصاص به حضرت یوسف(ع) دارد یا این که می توان تعمیم آن را به عنوان سنت الاهی برای تمامی بندگان خدا اثبات کرد؟ این مقاله از نوع پژوهشی و تحلیل محتواست. با مراجعه و جست وجو در منابع تفسیری و کتب مربوطه، داده های مرتبط با پرسش اصلی تحقیق جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و دلایل و مستندات اثبات عمومیت قاعده «برهان رب» احصاء شد. در نهایت استدلال ها و شواهد به دست آمده، عمومیت قاعده «برهان رب» را به عنوان سنت الاهی تایید کرده است.

کلیدواژه ها

حضرت یوسف(ع)، عمومیت، برهان رب، رویت.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.