بررسی و مقایسه اثربخشی درمان اکت (مبتنی بر پذیرش و تعهد) و درمان شناختی- رفتاری بر بیماران مبتلا به اختلال اتیسم
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی علوم انسانی، حقوق، مطالعات اجتماعی و روانشناسی
- کد COI اختصاصی: HLSPCONF09_071
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 136
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرمانشاه، ایران
کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، استان کردستان، ایران
کارشناسی ارشد روانشناسی و آموزش کودکان استثنائی، دانشگاه محقق اردبیلی، استان اردبیل، ایران
کارشناسی مشاوره گرایش امور تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، پردیس شهید هاشمی نژاد مشهد، ایران
چکیده
اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک شرایط پیچیده و شامل مشکلات ارتباطی و رفتاری می شود. ای اختلال می تواند شامل طیف گسترده ای ازعلائم و نشانه ها باشد. اختلال طیف اوتیسم می تواند یک مشکل بزرگ یا یک ناتوانی باشد که به مراقبت تمام وقت در یک نظم خاص نیاز دارد. به طور کلی اوتیسم یک معلولیت ذهنی پیچیده است که به طور معمول در اوایل دوران کودکی ظاهر می شود و می تواند بر مهارت های اجتماعی فرد، ارتباطات، روابط و خود تنظیمی فرد تاثیر بگذارد. اوتیسم به وسیله مجموعه ای از رفتارها تعریف شده که یک “شرایط طیفی” و تاثیر گذار به طور متفاوت بر افراد با درجات متفاوتی دارد. کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم (ASD) نیاز به مراقبت ویژه ای دارند که می تواند در والدین، به ویژه مادرانشان، اضطراب ایجاد کند و رفاه آنها را به خطر بیندازد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری (CBT) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر تاب آوری مادران دارای فرزند اوتیستیک انجام شد. این مطالعه نیمه تجربی بر روی مادران مراجعه کننده به مراکز آموزشی و درمانی ویژه اوتیسم تهران انجام شد. در مجموع ۴۵ نفر از مادران کودک مبتلا به اوتیسم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. گروه های آزمایشی CBT و ACT بر اساس طرح های درمانی Bieling و همکاران تحت مداخلات قرار گرفتند. و وولز و سورل به ترتیب در هشت جلسه ۹۰ دقیقه ای. ابزار پژوهش پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون بود. بر اساس نتایج، گروه کنترل با گروه های آموزشی CBT و ACT تفاوت معنی داری داشت (P< ۰.۰۰۱). این تفاوت برای گروه ACT در مولفه های ادراک شایستگی فردی و تاثیرات معنوی بارزتر بود (به ترتیب F=۳۷.۸۷، F=۳۷.۲۴ و P=۰.۰۰) در حالی که برای گروه CBT، تفاوت های بیشتری در مولفه های اعتماد در غرایز فردی (۰۳/۱۹=F)، پذیرش مثبت (۹۴/۹۱=F) و کنترل (۰۶/۱۳=F) مشاهده شد. نتایج به دست آمده تایید کرد که CBT نسبت به ACT در تاب آوری مادران دارای کودکان اوتیستیک موثرتر است. توصیه می شود از CBT برای ارتقای سلامت روان این مادران استفاده شود.کلیدواژه ها
درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اوتیسم، درمان شناختی-رفتاری، تاب آوریمقالات مرتبط جدید
- تحلیل مبانی فقهی حقوقی ماده ۳۰ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ و نگاهی به رویه قضایی در این خصوص
- تحلیل حقوقی و فقهی تاثیر ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ بر حقوق کودکان
- مفهوم و چهارچوب حقوقی حق فسخ در قراردادهای کار بر اساس قانون کار و رویه دیوان عدالت اداری
- نقش دفاتر اسناد رسمی و مشاورین املاک در اجرای قانون الزام
- بررسی تطبیقی کنوانسیون راجع به قانون حاکم بر مسئولیت ناشی از کالا با قوانین حمایت از حقوق مصرف کنندگان ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.