شناختی بر حماسه و موسیقی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی علوم انسانی، حقوق، مطالعات اجتماعی و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: HLSPCONF09_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا اکبرپور

کارشناس ارشد موسیقی، گرایش آهنگسازی، دانشکده هنر، دانشگاه سوره، تهران،(آهنگساز و مدرس دانشگاه)

چکیده

در گذشته بخشی از کارهای هنری به خدمت اقدامات رزمی، جنگ و حماسی در می آمده است. یکی از هنرهایی که در جنگ نقش حائز اهمیت بر عهده داشته است، موسیقی است. موسیقی یکی از هنرهای هفتگانه است که همواره موجب تقویت و ایجاد یک سری از حس ها در روان انسان بوده و هست. دلیل این اهمیت آن است که یکی از انواع موسیقی با سبک رزمی بوده که قادر به تهییج سربازان در جنگ ها بوده است. این نوع موسیقی در ایران سابقه و قدمتی کهن دارد. سروده های رزمی نیز در برانگیختن حس شجاعت و دلیری سربازان و کامیابی آنان در میدان نبرد وسیله بسیار موثر بوده است. به طور کلی از ابتدای خلقت بشر، دوران بسیاری کمی وجود دارد که که انسان در صلح کامل به سر برده باشد و همواره جنگ جز لاینفک تاریخ بسری به شمار می آمده است. از این رو در تمامی این جنگ ها، موسیقی نقش بسزایی را ایفا کرده است. از دیرباز سرودهای جنگی موجب نشاط سربازان و رسیدن آن ها به پیروزی می شود. زیرا این موسیقی برای تحریک احساسات میهن پرستی، ایجاد شجاعت و تهور درست شده و به خصوص در مویسقی نظامی سازهایی به کار می رود که صدایشان بلند، رسا، مهیب، باوقار، با شکوه، شاد و بشاش است. سربازانی که برای این کار تربیت شده بودند، در پیشاپیش لشکریان قرار می گرفتند و در جمع کردن، حرکت کردن، تشویق و تهییج سربازان دیگر نقش مهمی ایفا می کردند. در این مقاله ما به این موضوع می پردازیم که به عنوان یک ایرانی، موسیقی حماسی کشور ایران بر روان مخاطبان چه تاثیری می گذارد و این تاثیر چقدر ماندگار خواهد بود؛ به این می پردازیم که ریشه این تاثیر موسیقایی از کجا آمده و کمی با بدنه موسیقی سنتی ایرانی آشنا خواهیم شد و چگونگی شکل گیری موسیقی حماسی ایرانی هم خواهیم پرداخت. برای پی بردن به اصل موضوع این مقاله اول باید با موسیقی سنتی ایرانی آشنا شویم و در این میان بدانیم که منظور از حماسه چیست و ترکیب این دو مورد باهم چه چیزی را شکل می دهد و این محصول به وجود آمده چه تاثیری بر مخاطبان جدید و قدیمی خود گذاشته و می گذارد.

کلیدواژه ها

موسیقی، حماسه، مخاطب، موسیقی سنتی ایرانی، روان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.