بررسی و مقایسه درمان شناختی- رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری شناختی در مادران دارای فرزند اوتیستیک
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی علوم انسانی، حقوق، مطالعات اجتماعی و روانشناسی
- کد COI اختصاصی: HLSPCONF09_017
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 81
نویسندگان
استادیار گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهر، آذربایجان شرقی، ایران
کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهر، آذربایجان شرقی، ایران
کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهر، آذربایجان شرقی، ایران
کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهر، آذربایجان شرقی، ایران
چکیده
اتیسم یک اختلال عصب-رشدی است. بخش های مختلف مغز در افراد دارای اتیسم در همکاری با یکدیگر دچار مشکل می شوند. این اختلال در سه سال اول زندگی بروز می کند و مادام العمر است. شاخصه ی اصلی اختلال اوتیسم نقص در ارتباط و تعاملات اجتماعی و بروز رفتارهای کلیشه ای و خزانه ی رفتاری، حرکتی و… می باشد. اتیسم بر روی درک افراد از دنیا و تعاملاتشان با افراد اثر می گذارد. افراد دارای اتیسم، دنیا را متفاوت تر از بقیه می بینند، می شنوند و حس می کنند. حضور یک کودک دارای اتیسم در یک خانواده به دنبال خود حجم وسیعی از تغییرات و وظایف و یا مسئولیت ها را به همراه دارد و اگر این خانواده نتواند خود را بلافاصله با این حجم تغییرات سازگار نماید و وظایف تازه را برای خود تعریف کند و از فرایند جذب و انطباق استفاده نکند،ممکن است شاهد نقش های تک والدی در چنین خانواده هایی باشیم. خانواده هایی که تنها یک والد مسئولیت کودک را بر عهده گرفته است و این بار سنگینی است که نمی توان یک نفره بر دوش کشید. مادران دارای کودکان اوتیستیک به دلیل مشکلات رشدی فرزندشان با چالش های زیادی مواجه می شوند. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر آموزش های درمان شناختی- رفتاری (CBT) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر انعطاف پذیری شناختی مادران دارای کودکان اوتیستیک انجام شد. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی به صورت پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است که بر روی مادران دارای فرزند اوتیسمی در سه مرکز توانبخشی اوتیسم تبریز در سال ۱۴۰۲ -۱۴۰۳ انجام شد. نتایج نشان داد که هر دو روش آموزشی CBT و ACT انعطاف پذیری شناختی مادران دارای فرزند اوتیستیک را به طور معنی داری افزایش دادند (P < ۰.۰۵). بر اساس نتایج آزمون توکی، آموزش CBT در مقایسه با آموزش ACT بر انعطاف پذیری شناختی مادران دارای کودکان اوتیستیک موثرتر بود. با توجه به اثربخشی بیشتر CBT، این رویکرد مداخله درمانی می تواند برای بهبود راهبردهای تنظیم هیجان و افزایش انعطاف پذیری شناختی مادران دارای کودکان اوتیستیک مورد استفاده قرار گیرد.کلیدواژه ها
اختلال اوتیسم؛ درمان پذیرش و تعهد؛ درمان شناختی رفتاری، تحلیل کوواریانسمقالات مرتبط جدید
- تحلیل مبانی فقهی حقوقی ماده ۳۰ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ و نگاهی به رویه قضایی در این خصوص
- تحلیل حقوقی و فقهی تاثیر ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ بر حقوق کودکان
- مفهوم و چهارچوب حقوقی حق فسخ در قراردادهای کار بر اساس قانون کار و رویه دیوان عدالت اداری
- نقش دفاتر اسناد رسمی و مشاورین املاک در اجرای قانون الزام
- بررسی تطبیقی کنوانسیون راجع به قانون حاکم بر مسئولیت ناشی از کالا با قوانین حمایت از حقوق مصرف کنندگان ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.