تاثیر جایگزینی آرد ماهی با پودر شفیره کرم ابریشم (Bombyx mori) در جیره غذایی بر شاخص های رشد، فراسنجه های خونی و شاخص های بیوشیمیایی بچه فیل ماهی (Huso huso)
محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 33، شماره: 4
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 58
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ISFJ-33-4_008
تاریخ نمایه سازی: 7 بهمن 1403
چکیده مقاله:
به منظور استفاده از منابع پروتئینی جدید، پایدار و سودمند در جیره غذایی، آزمایشی بر بچه فیل ماهیان پرورشی با میانگین وزن ۲/۰±۵ گرم (انحراف استاندارد±میانگین) به مدت ۶۰ روز اجرا شد. فیل ماهیان با جیره های غذایی آزمایشی که در آن شفیره کرم ابریشم به عنوان منبع پروتئینی، به میزان ۵، ۱۰ و ۱۵ درصد جایگزین آرد ماهی در جیره غذایی، تغذیه شدند. جیره های غذایی مورد استفاده شامل سطوح ۰ درصد (T۰)، ۵ درصد (T۵)، ۱۰ درصد (T۱۰) و ۱۵ درصد (T۱۵) شفیره کرم ابریشم به جای آرد ماهی بود. داده های به دست آمده از شاخص های رشد و تولید نشان داد که میزان افزایش وزن در تیمارهای پودر شفیره کرم ابریشم بیشتر بوده است و افزایش معنی دار در تیمار(T۱۵) نشان داده شد (۰۵/۰p<). همچنین شاخص وضعیت و میزان رشد ویژه مقدار بیشتری را نسبت به تیمار شاهد نشان دادند.،اگرچه این افزایش معنی دار نبود (۰۵/۰p<). ضریب تبدیل غذایی تفاوت معنی داری را با تیمار شاهد نشان داد و بهترین نتیجه در (T۱۵) به دست آمد که بر کیفیت بهتر پودرشفیره در تبدیل خوراک به گوشت دلالت دارد. سطح آنزیم های کبدی در تیمارهای شفیره کرم ابریشم (T۵، T۱۰ و T۱۵) میزان کمتری را نسبت به تیمار شاهد نشان دادند که این کاهش سطح در آنزیم آلانین ترانس آمیناز معنی دار نبود، اما آنزیم های آسپارتات ترانس آمیناز و آلکالین فسفاتاز کاهش معنی داری را در (T۱۵) نشان دادند (۰۵/۰p<). همچنین میزان پروتئین کل، ایمونوگلوبولین و لیزوزیم سرم نسبت به تیمار شاهد افزایش معنی داری را در (T۱۰) و (T۱۵) نشان دادند (۰۵/۰p<). نتایج خون شناسی، درصد هماتوکریت و غلظت هموگلوبین را در (T۱۵) به طور معنی داری باللاتر نشان داد، ولی تعداد گلبول های سفید در (T۵)، (T۱۰) و (T۱۵) کاهش معنی داری یافت (۰۵/۰p<)، اگرچه میزان آن در (T۱۰)کمترین سطح بود. نتایج این تحقیق نشان داد که شفیره کرم ابریشم به میزان ۱۵ درصد در جیره غذایی فیل ماهی یک منبع پروتئینی مناسب است و علاوه بر افزایش رشد، شاخص های خونی و آنزیم های کبدی را بهبود می بخشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
طاهره باقری
مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، گرگان، ایران
رقیه صفری
گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده علوم شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران