بررسی عناصر خیالی درداستان های منظومه حسن و دل

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین همایش ملی نگرش های نوین در مسائل آموزش و پرورش
  • کد COI اختصاصی: EDPNU01_2017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره قربانی بلوردی

کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی گرایش ادبیات روایی

چکیده

موضوع این پژوهش بررسی عناصر خیالی یا همان عناصر فانتزی در منظومه عاشقانه حسن و دل فتاحی نیشابوری است. این عناصر شامل:پیرنگ، حادثه پردازی، شخصیت پردازی، صحنه پردازی و...است. همچنین شگردهای شاعر در استفاده از این عناصر مورد بررسی قرار گرفته تا بتوانیم راهی برای استفاده هر چه بهتر از عناصر فانتزی و خیالی در روایت را در اختیار نویسندگان امروزین قرار می دهیم.آموختن این تجربیات می تواند به خلق آثار شگفت آفرین کمک کند. این پژوهش در پی شناخت عناصر خیالی روایت رمزی، تمثیلی حسن و دل است و سعی کرده در این داستان، شکل های گوناگون عناصر روایی فانتزی را بیابد؛ در این روایت مکان رخداد ها، جسم و جان است و شخصیت های روایت، اعضای بدن هستند. هدف: این پژوهش یافتن عناصر فانتزی در داستان حسن و دل فتاحی نیشابوری است. همچنین به بررسی عناصر داستانی مانند: پیرنگ، زاویه دید، صحنه پردازی، شخصیت پردازی، زمان و مکان و... پرداخته شده است. در مجموع هدف، شناخت شکل داستان پردازی رمزی کهن، شناخت شخصیت پردازی رمزی، صحنه پردازی رمزی و حادثه پردازی رمزی در حسن و دل فتاحی نیشابوری است. روش شناسی پژوهش: این پژوهش از نوع توصیف و تحلیل بر اساس تحلیل داده های متن است؛ همچنین از روش کتابخانه ای و فیش برداری اطلاعات مورد مطالعه و طبقه بندی آن ها و استفاده در محل مناسب است. یافته ها: یافته های این پژوهش نشان می دهند که فتاحی نیشابوری با استفاده از عناصر روایی فانتزی و عناصر رمزی، داستانی خلق کرده که نمودی برای فهم مفاهیم پیچیده عرفانی است. بر اساس یافته های این پژوهش، در این اثر نویسنده به مفاهیم انتزاعی، همچون: حسن، دل، خیال، غمزه و... صورت عینی داده است و برای این مفاهیم، شخصیت های انسانی قائل شده و دنیای فانتزی به وجود آورده است. نتیجه گیری: روایت در ظاهر عاشقانه اما در باطن عارفانه است و دنیای عاشقانه و عارفانه موازی با هم در حرکت هستند. این داستان از دیدگاه فانتزی بررسی شده است و پراز اتفاقات فانتزی، شخصیت ها و مکان های فانتزی و عجیب و غریب است که در واقع در لایه معنای دوم آن داستان سلوک درونی سالک از دیدگاه صوفیانه فتاحی نیشابوری روایت شده است.

کلیدواژه ها

عناصرداستان، روایت شناسی، ادبیات شگفت انگیز(فانتزی)، فتاحی نیشابوری، حسن ودل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.