تببین خلاف بین شرع از منظر فقه اسلامی و حقوق موضوعه

  • سال انتشار: 782
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های تطبیقی فقه، حقوق و سیاست، دوره: 6، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_CSJLP-6-5_008
  • زبان مقاله: انگلیسی
  • تعداد مشاهده: 289
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چکیده

در نظام حقوقی ایران اصل بر این است که آرای صادرشده از محاکم مربوطه پس از طی شدن طرق اعتراضی، قطعی باشد و پس از قطعیت یافتن رای، حکم وارد مرحله­ی اجرا می­شود. لیکن در برخی موارد استثنائاتی جود دارد که حکم قطعی شده، نقض گشته و روند اجرا متوقف می­شود. ازجمله ی این موارد اصدار حکم به صورت خلاف بین شرع است که در ماده ۴۷۷ قانون آئین دادرسی کیفری منعکس شده است. ازآنجاکه نظام حقوق ایران ماخوذ و متاثر از فقه تشیع است، بنابراین هیچ قانونی نباید برخلاف مسلمات فقهی وضع شود و به طریق اولی احکام قضایی (که به اقتضای قانون اساسی می­بایست مستند به قوانین موضوعه باشند) نیز نمی­توانند مباینتی به مسلمات فقهی داشته باشند. ضمانت اجرای این موضوع نقض حکم (هرچند قطعی شده باشد) و بازگشت آن به چرخه­ی دادرسی است. در نظام حقوقی ایران اصل بر این است که آرای صادرشده از محاکم مربوطه پس از طی شدن طرق اعتراضی، قطعی باشد و پس از قطعیت یافتن رای، حکم وارد مرحله­ی اجرا می­شود. لیکن در برخی موارد استثنائاتی جود دارد که حکم قطعی شده، نقض گشته و روند اجرا متوقف می­شود. ازجمله ی این موارد اصدار حکم به صورت خلاف بین شرع است که در ماده ۴۷۷ قانون آئین دادرسی کیفری منعکس شده است. ازآنجاکه نظام حقوق ایران ماخوذ و متاثر از فقه تشیع است، بنابراین هیچ قانونی نباید برخلاف مسلمات فقهی وضع شود و به طریق اولی احکام قضایی (که به اقتضای قانون اساسی می­بایست مستند به قوانین موضوعه باشند) نیز نمی­توانند مباینتی به مسلمات فقهی داشته باشند. ضمانت اجرای این موضوع نقض حکم (هرچند قطعی شده باشد) و بازگشت آن به چرخه­ی دادرسی است.

کلیدواژه ها

خلاف شرع بین, حکم قطعی شده, دیوان عالی کشور, ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری, قانون اصلاح ماده ۱۸ قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.