بررسی اختلال لجبازی و نافرمانی مقابله ای در کودکان

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: بیست و دومین همایش ملی علمی پژوهشی روانشناسی و علوم تربیتی
  • کد COI اختصاصی: CPESCONF22_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا کاظمی چله گاهی

دانشجوی کارشناسی آموزش ابتدایی، مرکز آموزش عالی شهید رجایی فرخشهر

حسین پیرمحمدی باردئی

دانشجوی کارشناسی آموزش ابتدایی، مرکز آموزش عالی شهید رجایی، فرخشهر

چکیده

پژوهش حاضر با عنوان «بررسی اختلال لجبازی و نافرمانی مقابله ای در کودکان» با روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای به منظور ارائه جمع بندی کلی این اختلال و ارائه روش های تشخیصی و رویکردهای رفتاری والدین و وظایف آموزگاران پرداخته است. اختلال لجبازی و نافرمانی مقابله ای یک الگوی خلق عصبی- تحریک پذیر، رفتار مجادله- مقابله ای، یا تلافی جویانه که حداقل شش ماه تداوم داشته باشد را گویند. هدف از پژوهش حاضر این بوده که علل و عوامل، علائم، ملاک های تشخیص، زمان شیوع، نحوه پیشگیری و چگونگی درمان این اختلال، همچنین وظایف خانواده و معلم نسبت به کودکان دارای این نوع اختلال بررسی شود. یکی از اصلی ترین علل بروز این اختلال رفتارهای منفی والدین می باشد که ژنتیک، محیط و تربیت ممکن است موجب بروز این واکنش رفتاری (لجبازی) و در بالاترین حد، ایجاد اختلال (نافرمانی مقابله ای) گردد. نتایج به دست آمده حاکی از این است که رفتار مقابله جویانه کودک در سال دوم زندگی برای بروز خودمختاری و دفاع از امیال خود و مقابله با خواسته دیگران به معنای بروز این اختلال نیست؛ بلکه زمانی این رفتارها شکل آسیب به خود می گیرند که فراتر از حد متعارف و به هنجار خود ظاهر شوند. از نمونه های این رفتارهای ناهنجار می توان به زودرنجی، دلخوری، ستیزه جویی و سرزنش کردن دیگران اشاره کرد. در نتیجه، با توجه به شیوع اختلال لجبازی و نافرمانی مقابله ای در کودکان و نوجوانان، مربیان تحت امر و والدین باید به خوبی با این ویژگی کودکان آشنا باشند و رفتارهای مناسب در برابر این اختلال از خود بروز دهند.

کلیدواژه ها

اختلال، کودکان، لجبازی، نافرمانی مقابله ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.