مقایسه برآورد متوسط باران سالانه حوضه آبریز سد ها از دو روش خطوط هم باران و گرادیان بارندگی (با مثال موردی سدهای تلچگاه و پنبه زار از حوضه آبریزهندیجان)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی بحران آب
  • کد COI اختصاصی: NCWC01_191
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4532
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر حاجیان

عضوهیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی

پوریا حاجیان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران

چکیده

برآورد حجم آب قابل استحصال حوضه های آبریز سد ها یکی از پارامترهای مهم و تأثیر گذار در طراحی آنها می باشد ومقدار آن از حاصلضرب متوسط بارندگی سالانه ، مساحت و ضریب جریان بدست می آید . روش های مختلفی جهت برآوردمتوسط باران سالانه یک حوضه آبریز وجود دارد که در این مطالعه از دو روش خطوط هم باران و گرادیان بارندگی استفاده گردید .برای محاسبه مقدار بارندگی سالانه حوضه های آبریز سدهای تلچگاه و پنبه زار از حوضه آبریز هندیجان از 22 ایستگاههواشناسی موجود در منطقه استفاده گردید و منحنی گرادیان بارندگی و خطوط هم باران ترسیم شد . مقدار بارندگی سالانه حوضه های آبریز سد پنبه زار و تلچگاه از روش خطوط همباران بترتیب 830 و 850 میلیمتر و از روش گرادیان بارندگی بترتیب 1000 و 1143 میلیمتر که نسبت مقادیر بترتیب 0/83و0/75 بدست آمد براساس نتایج بدست آمده در این مقاله و تأثیر مستقیم بارندگی سالانه در حجم آب قابل استحصال حوضه های آبریز سدها پیشنهاد می گردد بدلیل دقت بیشتر از روش گرادیان بارندگی جهت تعیین بارندگی سالانه حوضه آبریز سد استفادهشود . با توجه به نسبت مستقیم بارندگی سالانه و حجم آب قابل استحصال سد ، اختلافی مشابه در محاسبه حجم آب قابل استحصال خواهیم داشت بدیهی است نتایج فوق تأثیر قابل توجهی را در محاسبات ارتفاع سد خواهد گذاشت . براساس نتایج بدست آمده پیشنهاد می گردد ، جهت محاسبه حجم آب قابل استحصال حوضه های آبریز سدهایی کهایستگاه هواشناسی در آنها وجود ندارد ، ابتدا با کمک ایستگاه های هواشناسی موجود در محدوده مطالعاتی ، منحنی گرادیان بارندگی برای کل منطقه ترسیم و با توجه به منحنی فوق الذکر و در نظر گرفتن خصوصیات حوضه آبریز سد و قضاوتهای کارشناسی ، اقدام به ترسیم منحنی گرادیان بارندگی نموده و براساس آن ، حجم آب قابل استحصال سد را محاسبه نمود

کلیدواژه ها

خطوط همباران ، گرادیان بارندگی ، تلچگاه ، پنبه زار ، آب قابل استحصال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.