بررسی کتیبه منسوب به ابراهیم سلطان در بنای خدایخانه مسجد عتیق شیراز
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت شهری
- کد COI اختصاصی: CUCONF14_041
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 168
نویسندگان
پژوهشگر معماری، کارشناسی ارشد مهندسی معماری
چکیده
مسجد عتیق شیراز (۲۸۱ه.ق).به جز نقش عبادتگاهی ، جایگاه تدریس و محل قضاوت نیز بوده است و از دیر باز مورد توجه امیران و حاکمان قرار می گرفته است .بنای "بیت الصحف "۱ مشهور به " خدایخانه "، عمارت چهار گوشی است که در صحن مسجد قرار گرفته است و دارای انواع تزئینات سنگی ، گچی و کاشی معرق است . بنای خدایخانه به عنوان یک نمونه بی نظیر در مساجد دوره اسلامی می باشد. به طوری که علی سامی در کتاب» شیراز شهر جاویدان«، اظهار دارد که نمونه بنای خدایخانه در هیچ مسجدی یافت نمیشود. از میان کاتبان کتیبه های متعدد بر بنای خدایخانه ، کتیبه ثلث سنگ و کاشی دور تا دور پیشانی بنا به قلم عبداالله صیرفی ۲(۷۵۲ه.ق)، کتیبه سنگی پیر محمد شیرازی ۳ به خط ثلث بر دو طرف ورودی دیوار شمالی و کتیبه ثلث حجاری شده طاق نمای غربی دیوار شمالی منسوب به ابراهیم سلطان از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. با توجه به اهمیت کتیبه منسوب به ابراهیم سلطان به عنوان یکی از آثار به جا مانده از دوره تیموری ، در این مقاله با فرض کتابت این اثر توسط ابراهیم سلطان بر اساس ادله موجود، علاوه بر بررسی اصول ترکیب بندی ، تناسبات و کرسی بندی کتیبه ، به مقایسه تطبیقی این اثر با دیگر آثار قرآنی ابراهیم سلطان پرداخته و به شیوه تحقیق تفسیری تاریخی سعی شده به ویژگی های کتیبه نویسی این خوشنویس تیموری دست یابیم . در این مسیر از دیگر کتیبه های رقم دار ابراهیم سلطان نیز استفاده شده است . بر اساس نتایج پژوهش حاضر، کتیبه ها علاوه بر معنا و مفهوم ، از بعد بصری نیز حائز اهمیت می باشند چرا که نماد قدرت شاهی در دوران تیموری بوده اند، در نتیجه انجام فنون هنری همچون کرسی بندی ، جابجایی کلمات بین سطرها، کشیدگی برخی حروف همچون »الف « و استفاده از خط ثلث همگی گویای ذوق هنری کاتب آن می باشد که در آثار قرآنی به ندرت یافت می شود.کلیدواژه ها
ابراهیم سلطان، ثلث نگاری ، کتیبه ، خدایخانه ، مسجد عتیق شیرازمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.