تاثیر کودتای ۲۸ مرداد بر اشعار مهدی اخوان ثالث

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی آموزش و پرورش با رویکرد مدارس هوشمند، معلمان خلاق و دانش آموزان متفکر در افق ۱۴۰۴
  • کد COI اختصاصی: MAECONEF01_1216
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیررضا قنواتی

کارشناسی زبان و ادبیات فارسی،دانشگاه:شهید ایزد پناه یاسوج

اله یار افراخته

دکترای زبان و ادبیات فارسی گرایش عرفانی دانشگاه فرهنگیان استان کهگیلویه و بویراحمد

چکیده

جوامع انسانی در طول دوران مختلف، مراحل گوناگونی در بسیاری از زمینه های اجتماعی و سیاسی پشت سر گذاشته است. اندیشه ها و ارزش هایی مثل آزادی و عدالت، مدارا و برابری اموری هستند که تحقق آنها همواره دغدغه ی آزادی خواهان و آزاداندیشان بوده است. در چنین حالتی شاعران و نویسندگان متعهد و آزاداندیش نیز آثار هنری و ادبیشان فارغ از دیدگاه های انتقادی نخواهد بود. اعتراض و نقد قدرت نه فقط قدرت سیاسی، بلکه قدرت در تمام شئون و لایه های فرهنگی اجتماع چون زنجیری مقدس تمامی شاهکارهای ادبی معاصر فارسی را به هم پیوند می زند. اخوان یکی از شاعران آزاده و اهالی ادب فارسی، دلبسته ملت، بشریت و مکارم اخلاقی و درست اندیشی است ؛ به طوری که برجسته ترین مسائل و مولفه های اجتماعی و سیاسی را در اشعار وی می توان به وضوح مشاهده نمود. مسائلی همچون عدالت خواهی، مبارزه با استعمار و استبداد، ستایش آزادی و تمجید شهیدان راه آن، وطن دوستی، بیداری مردم، نارضایتی از حضور عوامل بیگانه، شکوه ایران باستان، انتقاد از نابرابری های اجتماعی و مضامینی از این قبیل... از دل مشغولی های اصلی این شاعر است. از مطالعه آثار تاریخی چنین استنباط می شودکه کشور استعمارگر آمریکا همان گونه که در دیگرکشورها دخالت مستقیم و غیر مستقیم داشته، با همان سبک و سیاق در سرزمین پهناور ایران هم دخالت داشته است؛ از جمله این دخالت ها نقش دولت آمریکا در طراحی کودتای ۲۸ مرداد بوده است. کودتای ۲۸ مرداد بصورت یک درد و حسرتی تاریخی در ذهن مردم ایران ماندگار شده است.

کلیدواژه ها

ادبیات فارسی، مهدی اخوان ثالث، شعر و منظومه، کودتای ۲۸ مرداد.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.