تبیین کارکرد هوش هیجانی در آموزش و پرورش

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 7، شماره: 74
  • کد COI اختصاصی: JR_JRPE-7-74_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگین اصغری

کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران

بهنوش براتی

کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران

ملیکا یزدانی

کارشناسی روانشناسی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران (نویسنده مسئول)

فرزانه ارجمند

کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران

سپیده قربانی

کارشناسی روانشناسی، موسسه غیرانتفاعی اشراق، بجنورد، ایران

صادق پوراصغر

کارشناسی روانشناسی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران

چکیده

زمینه و هدف: هوش هیجانی یک سازه چند عاملی است که از توانایی های منسجم عاطفی، شخصی و اجتماعی تشکیل شده و ما را در رویارویی با مقتضیات زندگی روزمره یاری می دهد، آموزش و بالا بردن هوش هیجانی در سیتسم آموزش و پرورش می تواند موجب بهبود شرایط و کیفیت کاری کارکنان و معلمان و دانش آموزان شود؛ لذا هدف از پژوهش حاضر تبیین کارکرد هوش هیجانی در آموزش و پرورش بود. روش بررسی: روش تحقیق در این پژوهش از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها تحقیق توصیفی (غیرآزمایشی) از نوع کتابخانه ای بود. پژوهش مروری نظام مند حاضر با جست وجوی مقالات انگلیسی از پایگاه های داده شامل Science Direct، Google Scholar، PubMed و Scopus و با استفاده از کلمات کلیدی «Education»، «training»، « Emotional intelligence » و عنوان کلی « Explaining the function of emotional intelligence in education» به دست آمد. همچنین مقالات فارسی در پایگاه های داده نورمگز، سیویلیکا، مگیران، علم نت و جهاد دانشگاهی با همان کلمات کلیدی به زبان فارسی مورد جست و جو قرار گرفت. همچنین مقالات منتشر شده از سال ۲۰۱۴ تا سال ۲۰۲۴ مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان داد که تبیین جایگاه هوش هیجانی و آموزش آن به پرسنل اعم از مدیران و مسولین و معلمان و دانش آموزان موجب افزایش و بهبود در خودآگاهی، مدیریت روابط، آگاهی اجتماعی و خودکنترلی، سازگاری زناشویی، پیشرفت تحصیلی، ارتقای مهارت های ارتباطی و تعهد سازمانی و... می شود. نتیجه گیری: بنابراین پیشنهاد می شود مدیران آموزش و پرورش و دست اندرکاران برنامه های آموزشی و پرورشی از متخصصان حوزه هوش هیجانی برای توسعه و بهبود عملکرد سازمان خود استفاده کنند.

کلیدواژه ها

آموزش و پرورش، دانش آموزان، هوش هیجانی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.