گوته و خاستگاه ادبیات جهانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های ادبیات تطبیقی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CLRJ-10-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدامیر عبیدی نیا

Urmia University, Faculty of Literature and Humanities, Department of Persian Language & Literature

فاطمه مدرسی

Urmia University, Faculty of Literature and Humanities, Department of Persian Language & Literature

محمدرضا کریمی

Urmia University, Faculty of Literature and Humanities, Department of Persian Language & Literature.

چکیده

یوهان ولفگانگ فون گوته۱(۱۸۳۲- ۱۷۴۹م) اندیشمند و سخنور نام دار آلمان، نخستین بار در ماه مه (۱۸۲۷م)  گروه واژه ادبیات جهانی۲را به کاربرد. ازآن پس، سخن از چند و چون ادبیات جهانی، دست مایه گفتار و نوشتار بسیاری از اندیشمندان و ادب پژوهان جهان بوده است. ازآن جاکه گوته درهیچ یک از نوشته هایش به گونه ای ویژه و بسنده، به چندوچون دیدگاهش درباره ادبیات جهانی نپرداخته است؛ انگیزه و خواست راستین وی در پی افکندن دیدگاه ادبیات جهانی، چنان که باید و شاید، بررسی نشده است. ناگزیر، پژوهش پیش رو، بر پایه گفت‎ وگوها۳، زندگی نامه های (خودنوشت۴و دیگرنوشت)، نامه ها و مقاله های او به بررسی  خاستگاه ادبیات جهانی از دیدگاه گوته می پردازد.  بی گمان دیدگاه های گوته و دیگر اندیشمندان و سخنوران آلمان، در سده های هجدهم و نوزدهم میلادی، می تواند چراغ راه کشورها ویاکسانی باشد که اندیشه پیوستن به ادبیات جهانی رادر سر دارند. آنان توانستند درسایه آگاهی، هم دلی وپشتکاری ستودنی، راه پیوستن زبان و ادبیات آلمان را به زبان و ادبیات جهان (اروپا) درآن روزگار، هموار سازند. آنان به آرمانی که سال ها در سر داشتند و برای آن کوشیدند؛ دست یافتند. در پژوهش پیش رو، با رویکرد تاریخی- تکوینی و به روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی خاستگاه دیدگاه گوته درباره ادبیات جهانی می پردازیم.

کلیدواژه ها

Johann Wolfgang von Goethe, world literature, popular literature, national literature, comparative literature., یوهان ولفگانگ فون گوته, ادبیات جهانی, ادبیات قومی, ادبیات ملی, ادبیات تطبیقی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.