تتاثیر کووید-۱۹ بر آسیب پذیری اقتصادی کشورها با سطوح درآمدی مختلف: رویکرد رگرسیون انتقال ملایم پانلی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOR-24-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه حسینی

M.Sc. in Economics, Department of Economics, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Kurdistan, Iran

سامان قادری

Assistant Professor, Department of Economics, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Kurdistan, Iran

زانا مظفری

Assistant Professor, Department of Economics, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Kurdistan, Iran

رامین امانی

Department of Economic Development and Planning, Faculty of Management and Economics, University of Tarbiat Modares, Tehran, Iran

چکیده

­همه گیری کووید-۱۹ به عنوان یکی از بحرانهای اخیر جهان، هزینه هایی را به اقتصاد کشورها وارد کرده که توجه محققان و سیاستمداران را برای ارزیابی این شوک خارجی به مفهوم آسیب پذیری اقتصادی در قالب شاخص هشداردهنده مورد توجه قرار داده است. درنتیجه، هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر پاندمی کووید-۱۹ بر آسیب پذیری اقتصادی کشورها با سطوح درآمدی بالا، متوسط و پایین است. این بررسی برای ۱۵۰ کشور و با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم پانلی در بازه زمانی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ صورت گرفته است. بدین منظور، برای محاسبه شاخص آسیب پذیری اقتصادی از روش بریگوگلیو استفاده شده است. نتایج نشان دهنده رابطه غیرخطی بین متغیرهای پژوهش است. همچنین با درنظر گرفتن یک تابع انتقال با یک پارامتر آستانه ای که بیانگر یک مدل دو رژیمی است و برای تصریح رابطه غیرخطی بین متغیرهای الگو برای سه گروه کشورهای با درآمد بالا، متوسط و پایین کافی است. پارامتر شیب برای سه گروه کشور به ترتیب برابر ۹۸۷۶/۵، ۱۵۶۹/۶ و ۹۹۸۷/۳ است. نتایج برآورد مدل حاکی از آن است که در هر دو رژیم خطی و غیرخطی، کووید-۱۹ تاثیر مثبت و معنیدار در گروه کشورهای با درآمد بالا، متوسط و پایین دارد. بدین معنی که افزایش در پاندمی کووید-۱۹ منجر به افزایش آسیبپذیری اقتصادی کشورها می شود؛ بنابراین، کشورها بایستی با اجرای سیاستهای محکم و تدابیر موثر، مانند تنوع در اقتصاد، سرمایه گذاری در زیر ساختهای بهداشتی، توسعه برنامه حمایتی، حفظ تجارت بین المللی و تابآوری اقتصادی در مقابل آسیب پذیری اقتصادی ناشی از پاندمی کووید-۱۹ و بلایای طبیعی به ارتقا و پایداری خود بپردازند.

کلیدواژه ها

Pandemic, Covid-۱۹, Economic Vulnerability, Panel Smooth Transition Regression Approach, Income Levels, همه گیری, کووید-۱۹, آسیب پذیری اقتصادی, مدل انتقال ملایم پانلی, سطوح درآمدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.