مدل خط مشی گذاری مبتنی بر مدیریت تعارض منافع در شرایط بحران در نظام سلامت کشور (موردمطالعه: تجربه کووید ۱۹)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MSHS-9-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز سبزی

Ph.D. student of Public Management Majoring in Decision-making and Public Policy, Alborz Campus of Tehran University, Tehran, Iran

عباس منوریان

Professor, Department of Management, School of Management, Tehran University, Tehran, Iran

طیبه عباسی

Associate Professor, Department of Management, School of Management, Tehran University, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و هدف: خط مشی گذاری یکی از کارکردهای مدیریتی در نظام سلامت می باشد و باتوجه به هدف اصلی نظام سلامت که همان ارتقای سلامت می باشد در سایه ارائه مدل خط مشی گذاری مبتنی بر مدیریت تعارض منافع، رویکردهای نظام سلامت رو به سوی پیشرفت قدم برمی دارد. لذا هدف از تحقیق حاضر ارائه مدل خط مشی گذاری مبتنی بر مدیریت تعارض منافع در شرایط بحران در نظام سلامت کشور در دوره بحران کووید ۱۹ بود. روش پژوهش: این پژوهش به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و دارای رویکردی کیفی بوده و از روش نظریه داده بنیاد چندوجهی (مولتی گرندد تئوری) به عنوان روش پژوهش استفاده شد. این مطالعه با گردآوری داده ها، از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته با ۱۲ نفر از خبرگان نظام سلامت کشور از طریق نمونه گیری نظری تا رسیدن به نقطه اشباع صورت گرفت. معیار ورود براساس آشنایی با روند خط مشی گذاری در نظام سلامت و داشتن تحصیلات حداقل کارشناسی ارشد و مرتبط با خط مشی گذاری و معیار خروج عدم تمایل و انگیزه بود. تجزیه وتحلیل داده ها در ۳ مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی با استفاده از نرم افزار MaxQDA  ۱۰ صورت پذیرفته است. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از ۲ روش بازبینی مشارکت کنندگان و رهیافت لینکلن و گوبا (۱۹۸۵) در پژوهش استفاده شد. یافته ها: یافته ها نشان داد مدل خط مشی گذاری مبتنی بر مدیریت تعارض منافع شامل ۷۴ مقوله فرعی در قالب ۱۸ مقوله اصلی شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، پدیده محوری، پیامدها و راهبردها را نشان می دهد که انتخاب خط مشی گذار، ویژگی های شخصیتی خط مشی گذار، اصول خط مشی گذاری نظام سلامت و منابع و تجهیزات پزشکی عوامل علی اثرگذار بر خط مشی گذاری مبتنی بر مدیریت تعارض منافع بوده که پیامدهایی در سطح خرد و کلان را پیش بینی می کند. نتیجه گیری: مدل خط مشی گذاری مبتنی بر مدیریت تعارض منافع به طور جامع عواملی همچون ویژگی های شخصیتی خط مشی گذاران و منابع نظام سلامت را به عنوان عوامل تاثیرگذار شناسایی کرده است. این مدل نشان می دهد که با توجه به این عوامل، می توان پیامدهایی را در سطوح خرد و کلان پیش بینی کرد. بنابراین، مدیریت موثر تعارض منافع نیازمند توجه به شرایط و عوامل مختلف است تا تصمیم گیری ها به صورت بهینه و بدون تعارض انجام شود.

کلیدواژه ها

Keywords: Policy-making model, Conflict of interest management, Crisis conditions, Health system, COVID-۱۹., واژه های کلیدی: مدل خط مشی گذاری, مدیریت تعارض منافع, شرایط بحران, نظام سلامت, کووید ۱۹

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.