بررسی عوامل موثر در ساماندهی بافت فرسوده با رویکرد ارتقاء کیفیت زندگی ساکنین (نمونه موردی بلوار عطایی ارومیه )

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه معماری شناسی، دوره: 7، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_ARCH-7-30_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 14
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز نیکزاد

مهندس شهرسازی، دانشجوی ارشد مدیریت شهری، دانشگاه تبریز

غزال حقی

کارشناس مرمت بنا های تاریخی و دانشجوی ارشد مدیریت شهری، دانشگاه تبریز

چکیده

این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر ارتقاء کیفیت زندگی ساکنین با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری در جهت ساماندهی بافت فرسوده بلوار عطایی صورت گرفته است. در انجام پژوهش از روش تحقیق توصیفی و از ابزارهایی همچون مصاحبه و پرسش نامه بهره گرفته و از مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) به عنوان ابزاری موثر برای شناسایی و تحلیل روابط بین عوامل مختلف استفاده شده است. فرایند مدل سازی پژوهش، شامل گام هایی چون شناسایی متغیرها، ایجاد ماتریس تعاملی ساختاری، ایجاد ماتریس دسترسی اولیه و نهایی وبخش بندی سطوح مختلف وارفیلد می شود.در پایان، نتایج با استفاده از نمودار MICMAC مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. متغیرها به چهار گروه اصلی تقسیم شده اند که شامل متغیرهای خودمختار، وابسته، پیوندی، و مستقل هستند( این تجزیه و تحلیل نهایی با هدف شناخت قدرت نفوذ و وابستگی متغیرها به یکدیگر انجام شده است)در ادامه، روایی و پایایی پرسش نامه ها نیز بررسی شده و نتایج حاصل از آن ها نشان می دهد که پرسش نامه ها به خوبی از نظر روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار هستند. نتایج نشان میدهد بعد مدیریتی شامل شاخص های سیاست های تشویقی و همکاری ارگان ها در بازسازی مناطق مخروبه و بعد کالبدی شامل کمیت و کیفیت کاربری مختلط با میزان قدرت نفوذ ۱۴و با بیشترین تاثیر، محرک و برانگیزاننده عوامل موثر بر ارتقا کیفیت زندگی ساکنان بلوار عطایی به شمار میروند. در نتیجه قبل از هرگونه برنامه و اقدام برای شروع ارتقا کیفیت زندگی ساکنان بلوار عطایی، باید به نقش کلیدی و پایه ای این عوامل توجه کند.لازم الذکر است این متغیرها در افزایش سطح ارتقا کیفیت زندگی ساکنان بافت تاریخی بلوار عطایی دارای قدرت نفوذ بالا و وابستگی متوسطی هستند و جزء اولویت های اقدام در ارتقا کیفیت زندگی ساکنان بافت تاریخی بلوار عطایی به شمار می روند و محدوده مورد مطالعه در مسیر ارتقاء سطح کیفی ساکنین سوق می دهند.

کلیدواژه ها

ساماندهی بافت فرسوده, رویکرد ارتقاء کیفیت زندگی ساکنین,شهر ارومیه ,بلوار عطایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.