بازخوانی ویژگیهای کالبدی کاروانسراهای سبزوار در دوره صفوی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی معماری پایدار و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: SAUD01_730
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1453
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سبحان کیوانلو شهرستانکی

دانشجوی کارشناسی ارشدمهندسی معماری

حامد شادی

دانشجوی کارشناسی ارشدمعماری

چکیده

کاروانسراها ازیادگارهای معماری ایرانی اسلامی هستند که به دلایل گوناگون اقتصادی سیاسی نظامی و مذهبی توسعه و تکامل یافته اند دردوره صفوی دوره شکوفایی کاروانسراها رونق تجارت داخلی وخارجی و اهمیت دادن به راه ها و شهرهای زیارتی سبب شد که کاروانسراهای زیادی ساخته شوند برای نمونه میتوان ازکاروانسراهای راه زیارتی خراسان که ازکرمانشاه اغاز و به مشهد ختم می شد را نام برد کاروانسراها ازاین نظر اهمیت دارند که علاوه براسکان موقت و استراحت کاروانیان جایگاه تبادل فرهنگ اندیشه دانش و مبادله کالا و ... بوده اند بنابراین کاروانسراها علاوه برتامین اسایش و امنیت مسافران کارکردی چندگانه داشته اند باتوجه به موارد ذکر شده بازخوانی اصول به کاررفته درطراحی و ساخت کاروانسراها و بهره گیری ازآنها درمعماری امروز به ویژه درطراحی و ساخت اقامتگاه های بین راهی مسیرزیارتی سبزوار مشهد که با چالشهای فراوان روبروست ضروری مینماید. داین مقاله چهارنمونه ازده کاروانسراهای موجود درسبزوار کهدرمسیر زیارتی مشهد مقدس قرار دارد ازنظرویژگیهای کلابدی گونه شناسی و تهرنگ عناصرکالبدی سلسله مراتب و ... مورد بررسی قرارگرفته است

کلیدواژه ها

دوره صفویه/سبزوار/کاروانسرا/کالبد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.