تحلیل فرآیند شکل گیری سندرم بی انگیزگی در سازمان ها (مطالعه موردی: در سازمان های دولتی استان ایلام)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جدید در مدیریت و حسابداری، دوره: 6، شماره: 9
- کد COI اختصاصی: JR_JRMA-6-9_020
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1
نویسندگان
کارشناسی ارشد مدیریت دولتی – تحول، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
استادیار، گروه مدیریت، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
دانشیار، گروه مدیریت، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
چکیده
پژوهش حاضر با هدف شناسایی عناصر اصلی شکل دهنده سندرم بی انگیزگی در سازمان های دولتی استان ایلام انجام شد، این پژوهش از لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی، به لحاظ شیوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات، آمیخته (کیفی-کمی) است. رویکرد تحقیق در بخش کیفی داده بنیاد (گرندد تئوری) و در روش کمی پیمایشی است است. جامعه آماری در بخش کیفی اساتید دانشگاهی و افراد متخصص در حوزه مدیریت و سازمان می باشد. تعداد نمونه در مرحله کیفی با توجه به سطح اشباع نظری ۱۴ نفر بوده است. جامعه آماری بخش کمی شامل تمامی کارکنان و مدیران سازمان های دولتی استان ایلام به تعداد ۲۹ هزار نفر می باشند. در این پژوهش به منظور نمونه گیری از بین کارکنان و مدیران سازمان های دولتی استان ایلام به روش تصادفی طبقه ای برای توزیع پرسشنامه انتخاب شده است. در این پژوهش برای تعیین حجم نمونه از از فرمول کوکران استفاده شده است. که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه برابر با ۳۷۹ نفر می باشد. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه حاصل از مصاحبه با خبرگان است که روایی و پایایی هر دو ابزار تایید شده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی روش داده بنیاد و در بخش کمی آزمون معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که با استفاده از نتایج مصاحبه های نیمه ساختار یافته طی مرحله کدگذاری و نیز با الهام از ادبیات نظری و تجربی موضوع، کدهای شناسایی شده در قالب شرایط علی عبارتند از عوامل سازمانی، عوامل شغلی و عوامل فردی. کدهای شناسایی شده در قالب شرایط مداخله گر عبارتند از عوامل ساختاری، عوامل مدیریتی، عوامل شخصی، عوامل سیاسی و قانونی. کدهای شناسایی شده در قالب شرایط زمینه ساز (بسترساز) عبارتند از عوامل فردی و خانوادگی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی. کدهای شناسایی شده در قالب راهبردها عبارتند از راهبردهای شغلی، راهبردهای سیستمی، راهبردهای سازمانی. کدهای شناسایی شده در قالب پیامدها عبارتند از پیامدهای فردی، پیامدهای سازمانی، پیامدهای جامعه.کلیدواژه ها
سندرم بی انگیزگی، داده بنیاد، سازمان های دولتی استان ایلام.اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.