نگاهی ویژه به معادن خاک نسوز در شمال استان فارس

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: دومین همایش زمین شناسی کاربردی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CAGE02_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 10075
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیامک سیوند سیامک

مد رس دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم

محمد کاظم پور خواجه

کارشناس ارشد سازمان صنایع و معادن استان فارس

چکیده

در شمال استان فارس در مناطق خرمبید و آباده معادن فعالی با مواد معد نی نظیر سنگ های تزیینی و خاک نسوز وجود دارد . از لحاظ زمین ساختی ،این معادن بیشتر در زونهای سنندج – سیرجان و ایران مرکزی می باشند .معادن خاک نسوز این ناحیه از دیر باز مورد توجه بوده است . تا کنون بیش از ۱۰ معدن فعال وبیش از ۳۰ محدوده تحت عنوان خاک نسوز یا صنعتی به تصویب رسیده و برای حداقل ۱۵ تای آنها پروانه اکتشاف صادر گردیده است. بزرگترین معدن خاک نسوز استان خاک نسوز استقلال می‌باشد که برابر گزارشات تهیه شده توسط شرکت تهیه و تولید مواد اولیه فولادایران ذخیره قطعی آن بیش از ۹ میلیون تن محاسبه گردیده است . از نظر X.R.D ( کانی شناسی ) کانیهای تشکیل دهنده این معادن شامل ایلیت ، کائولنیت ، فلدسپات ، پیروفیلیت ، کوارتز و موسکویت می باشند. رسوبات وتشکیلات در بر گیرنده این ماده معدنی در تشکیلات دونین ، کربونیفر پایینی - پرمین و تریاس تشکیلات د یده می شوند. ساختار اصلی زمین شناسی منطقه از نوع کوهزایی تیپ آلپ با چین خوردگی های زیاد می با شد وغالبا تک شیب بوده و با روراند گی و گسلش های معکوس همراه هستند. امتداد عمودی لایه هااغلب شمال غرب – جنوب شرق بوده و شیب شما ل شرقی دارند . این کانسارهااز نوع رسوبی و در نتیجه کائولینی شدن رسوبات ماسه سنگی یا ماسه ای آرکئوزوئیک تشکیل شده اند و به همین علت ناخالصی آنها بیشتر است.نحوه اجرای عملیات استخراجی بصورت رو باز و پلکانی از بالا به سمت پایین خواهد بود .مصارف اصلی این ماده در ساخت چینی های بهداشتی، کاشی سازی و مصارف ساختمانی است

کلیدواژه ها

معادن، خاک نسوز، فارس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.