نقش محیط جغرافیایی در توسعه پایدار و احیای فرهنگ معماری بومی شهر زابل

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی معماری پایدار و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: SAUD01_385
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1715
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین الله رخشانی

دانشجوی کارشناسی ارشدجغرافیا و برنامه ریزی شهری

سیدجواد امیری

دانشجوی کارشناسی ارشدجغرافیا و برنامه ریزی شهری

اکبر کیانی

دانشیاردانشگاه زابل

چکیده

آثارمعماری و شهرسازی حاصل ازیافته های باستانی منطقه سیستان حاکی ازآن است که شهرسوخته و دهانه غلامه دارای ارزشهای معماری و شهرسازی منطبق باشرایطمحیط جغرافیایی بوده اند ویژگیهای موجوددرآن زمان وجهه منحصربفردی داشته اند درحال حاضر باتوجه به وضعیت گذشته معماری و شهرسازی سیستم و به ویژه محیط جغرافیایی طبیعی و انسانی منطقه فرهنگ معماری بومی متناسب با میکروکلیمای شهرزابل قابل طرح است روش پژوهش دراین مقاله توصیفی تحلیلی و مبتنی برمطالعات کتابخانه ای اسنادی و بررسی های میدانی می باشد برای همین منظور با استفاده ازتکنیک SWOT راهکارهای مناسب دربهره گیری ازمحیط جغرافیای جهت حفظ فرهنگ معاری سنتی شهرزابل براساس عناصرجغرافیایی بررسی و ارایه شده است نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد باتوجه به سیاست های کلان حفاظت و احیای فرهنگ معماری بومی و طرح جامع شهرزابل می بایست راه کارهایی ابداعی و ابتکاری متناسب با محیط جغرافیایی شهرزابل درسطح علمی و اجرایی تدوین گردد بیشتر تغییرات متاثرازعوامل بیرونی محیط جغرافیایی می باشد. به طوریکه بیش از50درصد سازه های موجود نیاز به ملوحظ نمودن عناصرمحیط جغرافیایی ابعاد مختلف طبیعی و ابعادمحیط انسانی مانند فرهنگ بومی دارند.

کلیدواژه ها

اقلیم/محیط جغرافیایی /فرهنگ بومی/معماری سنتی/شهرزابل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.