بررسی پتانسیل واکنش زایی، و اثر بخشی افزودن میکروسیلیس و سرباره در بازدارندگی واکنش قلیایی سیلیسی سنگدانه ها(مطالعه موردی راه آهن پر سرعت تهران- قم-اصفهان)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: شانزدهمین کنفرانس ملی بتن و بیست و دومین همایش روز بتن، بزرگداشت استاد احمد حامی
- کد COI اختصاصی: NCCICI16_020
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 100
نویسندگان
کارشناسی ارشد ژئوتکنیک، مدیریت کنترل کیفیت، پروژه راه آ هن پر سرعت تهران، قم، اصفهان
کارشناسی ارشد مهندسی عمران ، دانشگاه علم و صنعت
چکیده
با توجه به اینکه سنگدانه ها بخش اعظمی از حجم بتن را تشکیل می دهند تاثیر زیادی بر خواص فیزیکی و دوام بتن خواهند داشت. یکی از مشکلاتی که ممکن است سنگدانه ها ایجاد کنند، واکنش زایی قلیایی- سیلیسی در بتن (یا همان اصطلاح سرطان بتن) است. به دلیل امکان استفاده از این سنگدانه ها در ساخت و سازهای مختلف، ارزیابی دقیق آنها از نظر واکنش زایی، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. از طرف دیگر چنانچه پتانسیل واکنش زایی مشاهده گردد ارائه راهکارهای عملیاتی و میزان تاثیر آنها در جهت کنترل انبساط مخرب در بتن حائظ اهمیت است. در این پژوهش واکنش زایی سنگدانه های تعدادی از کارگاههای تولید شن و ماسه استان قم و مسیر پروژه راه آهن پر سرعت تهران- قم- اصفهان با استفاده از آزمون های منشور ملات تسریع شده مطابق با ASTM C۱۲۶۰ و آزمایش پتروگرافی و شیمیایی انجام گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد بیش از ۵۰ درصد معادن، سنگدانه های با پتانسیل واکنش زایی دارند و نیاز به اقدام پیشگیرانه جهت جلوگیری از انبساط و وقوع واکنش قلیایی – سیلیسی در هنگام استفاده از آنها در بتن ضروری است. در حال حاضر بهترین گزینه در زمینه مقابله وکنترل واکنش قلیایی- سیلیسی، استفاده از مواد مکمل سیمانی به عنوان جایگزین سیمان می باشد. در تحقیق حال حاضر اثر کوتاه مدت این واکنش با استفاده جایگزینی درصدهای بهینه پوزولان های میکروسیلیس، سرباره با سیمان و همجنین تاثیر سیمان کم آلکالی (کمتر از ۰.۶) در نتایج آزمایش ملات منشور تسریع شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می دهد جهت کنترل واکنش قلیایی - سیلیسی مکانیسم سه بخشی سیمان، سرباره، میکروسیلیس در کنترل انبساط ناشی از این واکنش اثر بخشی بسیار بیشتری نسبت به استفاده تک جزئی این پوزولان ها همراه سیمان، دارد.کلیدواژه ها
سنگدانه های واکنش زا، واکنش قلیایی سیلیسی، پروژه راه آهن پر سرعت تهران – اصفهان، میکروسیلیس، سربارهمقالات مرتبط جدید
- Transport Properties and shrinkage of UHPC Containing Presoaked Scoria Sand
- بررسی الزامات دیوار برشی بتن آرمه با بازشو و راهکارهای بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی این دیوارها
- تحلیل مقایسه ای روش های مکانیکی و پردازش تصویر در ارزیابی ترک های تیر بتنی مسلح
- مقایسه عملکرد انواع اتصالات در قاب های خمشی فولادی تحت اثر بارهای انفجاری
- ارزیابی تاثیر الیاف مختلف بر روی تقویت خواص بتن های خود متراکم
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.