امکان سنجی استحصال آلومینا از کائولن به روش تکلیس، انحلال و استخراج حلالی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع معدنی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_MHRE-9-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 79
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سبحان عزیزی

کارشناسی ارشد، گروه فرآوری مواد معدنی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

محمود عبدالهی

استاد، گروه فرآوری مواد معدنی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

مهدی محسنی

استادیار، گروه فرآوری مواد معدنی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

چکیده

در این مقاله استحصال آلومینا از کائولن از طریق فرآیند لیچینگ اسیدی بررسی می شود. نمونه کائولن مورد استفاده در این مطالعه از معدن کائولن زنوز (شرکت صنایع خاک چینی ایران)، در اندازه ذرات کوچک تر از ۱۵۰ میکرون تهیه شد. کلسیناسیون نمونه کائولن در دمای C° ۷۰۰ به مدت ۲ ساعت انجام شد. لیچینگ آلومینیم از کائولن کلسینه شده با محلول اسیدی H۲SO۴ انجام شد. دما و مدت زمان لیچینگ، غلظت اسید و نسبت مایع به جامد، به عنوان پارامترهای لیچینگ مورد بررسی قرار گرفتند. شرایط بهینه لیچینگ در دمای C° ۹۰، مدت زمان ۳ ساعت، غلظت اسید M ۵/۲، نسبت مایع به جامد ml/g ۷ و سرعت همزنی rpm ۶۰۰ تعیین شد و تحت این شرایط، بازیابی لیچینگ آلومینیم ۸۷/۹۴% به دست آمد. برای حذف ناخالصی آهن که در لیچینگ به محلول انتقال می یابد، محلول لیچینگ باردار تحت فرآیند تخلیص قرار گرفت. تخلیص با روش استخراج حلالی با فاز آلی تشکیل شده از دپا به عنوان استخراج کننده و نفت به عنوان رقیق کننده انجام و ۷۱/۸۸% آهن حذف شد. با ترسیب آلومینیم هیدروکسید از محلول آلومینیم سولفات به وسیله سدیم هیدروکسید و به دنبال آن با کلسیناسیون آلومینیم هیدروکسید تولید شده در دمای C° ۱۲۰۰ به مدت ۲ ساعت، آلومینایی با خلوص ۹۷% تولید شد. بازیابی کلی استحصال آلومینا از کائولن مورد مطالعه، در شرایط بهینه ۴۶/۸۹% به دست آمد که مطلوب است.

کلیدواژه ها

آلومینا, کائولن, کلسیناسیون, لیچینگ اسیدی, ترسیب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.