ماهیت حقوقی طلاق خلع و مبارات در فقه و حقوق ایران
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی و هفتمین کنفرانس ملی حقوق و علوم سیاسی
- کد COI اختصاصی: ISCV07_248
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 106
نویسندگان
دبیر
چکیده
قانون مدنی به تبعیت از فقه امامیه، دو نوع طلاق را با نام طلاق خلع و مبارات ذکر کرده است و باید آن ها را نوعی طلاق با توافق طرفین دانست. طلاق خلع و مبارات که در مواد ۱۱۴۶ و ۱۱۴۷ قانون مدنی، به تعاریفی از آن پرداخته شده است؛ و از مباحث مهم در باب حقوق خانواده و از اقسام طلاق بائن می باشد که با دیگر اقسام طلاق ها، متفاوت می باشد، چراکه در این نوع از طلاق ها که در مورد ماهیت آن بین فقها اختلاف نظر وجود دارد، رابطه عوض و معوض و وجود کراهت و فدیه در صحت این طلاق ها بسیار مهم و حائز اهمیت است. از این رو ، شناسایی ماهیت طلاق خلع و مبارات امری لازم و ضروری به نظر می رسد، چه آنکه فسخ یا عقد دانستن آن و یا پذیرفتن هرکدام از این عقاید در مورد طلاق خلع و مبارات، تاثیری متفاوت در روابط مالی و غیرمالی زوجین خواهد گذاشت . چیزی که این دو نوع طلاق را از طلاق های دیگر مجزا می سازد و اهمیت بیشتری به آن می بخشد این است که در این دو نوع طلاق برابر ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی تا هنگامی که زن در عده است می تواند به بذل خود رجوع کرده و ماهیت طلاق را از بائن به رجعی تبدیل کند و پس از آن مرد می تواند به زن رجوع کند و به تبع آن، آثار متفاوتی در روابط زوجین خواهد داشت. این پژوهش، با روش توصیفی -تحلیلی ، به بررسی ماهیت طلاق خلع و مبارات پرداخته است و مشخص گردید عقیده ای که در حقوق ما بیشتر موردقبول است آن است که خلع و مبارات ایقاع است، چه خلع و مبارات نوعی طلاق است و طلاق در حقوق ایران، یک عمل حقوقی یک جانبه به شمار می آید و بذل مالی از جانب زن به منظور تحصیل طلاق است که به شرط دادن مالی از جانب زن واقع می شودکلیدواژه ها
طلاق، طلاق خلع، طلاق مبارات، فدیه، رجوع، ماهیت طلاقاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.