کاربست رهیافت طب سوزنی شهری برای بازآفرینی محلات بافت فرسوده شهر مشهد (مورد پژوهی : محله سعدآباد)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی فناوری های نوین در ساخت و ساز و سیستم های هوشمند شهری
  • کد COI اختصاصی: BTCONF06_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه تقی پورآشپز

دانشآموخته ی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، موسسه آموزش عالی خاوران، ایران.

ابوالفضل منصوری اطمینان

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران، ایران.

چکیده

یکی از مهم ترین چالش های فضایی - کالبدی شهرها، گسترش بافت های فرسوده شهری بوده که طی دهه های اخیر روندی روزافزونی به خود پیدا نموده است . مبتنی بر تحلیل محتوای پژوهش های گوناگون، مجموعه ای از عوامل مختلف ، بافت های فرسوده شهری و ازجمله بافت فرسوده محله سعدآباد شهر مشهد را به محیط های ناپایداری در سطح شهرها بدل نمودهاند که این امر، برنامه -ریزان و مدیران شهری را بر آن داشته تا در راستای چارهجویی این چالش و ارتقای کیفیت زندگی ساکنان این بافت ها، راهکارها و سیاست های گوناگونی را ارائه نمایند که در این میان، رهیافت بازآفرینی شهری به مثابه یک راهبرد نوآورانه ، مفهومی در حال ظهور است که طی سالهای اخیر توجه زیادی را به خود جلب نموده است . دراین بین ، کاربست رویکرد طب سوزنی شهری با استفاده از عواملی همچون مداخلات کوچک مقیاس، استفاده از پتانسیل های موجود محلات، مشارکت ساکنان، عوامل فرهنگی و غیره، می تواند در بازآفرینی بافت های فرسوده و محدودههای هدف مثمر ثمر باشد. بدین ترتیب ، پژوهش حاضر در راستای بررسی نقش رهیافت طب سوزنی شهری در بازآفرینی محله بافت فرسوده سعدآباد شهر مشهد انجامگرفته است ؛ بنابراین ، در این پژوهش پس از مرور مبانی و مفاهیم مرتبط ، مبتنی بر پیمایش اجتماعی (مشاهده و مصاحبه ) و بررسی اسنادی به تدوین مسائل و مشکلات محله سعدآباد شهر مشهد مبادرت شده و در ادامه مبتنی بر تحلیل محتوای پژوهش های مختلف به اصول و استراتژیهای طب سوزنی شهری در راستای چارهجویی این مسائل و مشکلات محله اقدام شده است . نتایج این پژوهش حاکی از آن است که طب سوزنی شهری در پرتو استراتژیها و مولفه های کلیدیاش همچون مشارکت پذیری (وجود فرایندهای مشارکتی )، زمینه گرایی ، ارزشمداری، نگرش شبکه ای، مشارکت در تدوین و اجرای طرح، نورپردازی مناسب ، ایجاد مراکز اوقات فراغت ، تفریح و سرگرمی ، بهبود روابط همسایگی و همبستگی ، نگرش کلی و جامع ، فرایندی از پایین به بالا، افزایش تعلق خاطر ساکنان، تقویت اقتصاد محلی ، معاصرسازی بافت ، تقویت زیرساخت های حیاتی و ایجاد تحرک اجتماعی می تواند بر مسائل و مشکلات بافت فرسوده محله سعدآباد شهر مشهد فائق آمده و از آن طریق به افزایش کیفیت زیست و زندگی ساکنان آن به منظور بازآفرینی آن کمک نماید.

کلیدواژه ها

طب سوزنی شهری، بازآفرینی شهری، بافت فرسوده، محله سعدآباد شهر مشهد.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.