تحلیل اهمیت کتیبه ی پایکولی در قیاس با منابع دست اول ایرانی، عربی و ارمنی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: بیستمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان، ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF20_144
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدامین افراه

چکیده

با برسی آثار مادی، می توان صحت و دقت و یا نادرستی اخبار و روایت های حوادث تاریخی را دریافت، چرا کهبرخلاف منابع دست اول تاریخی، فاصل هی زمانی و مکانی میان روادید تاریخی و نگارش آن وجود ندارد. کتیب هیپایکولی نیز به عنوان یکی از با اهمیت ترین اسناد مادی دروقایع دوران اوایل ساسانیان، ازاین فایدت خالی نیست.چرا که وقایع آن دوران را از زبان خود نرسی، شاهنشاه وقت ساسانی بازگو می کند وفاصله ی زمانی و مکانی میانروادید تاریخی و نگارش آن وجود ندارد. کتیب هی دو زبانه ی پایکولی (پهلوی اشکانی، پهلوی ساسانی)، که در استانحلبجه، کردستان عراق امروزی برروی برجی مکعبی شکل حک شده است، اطلاعات دقیقی از جزئیات شاهنشاهینرسی و حوادث آن روزگار، نواحی جغرافیایی قلمرو ساسانی و نام شخصیت ها و القاب بالا رتبه در حکومت ساسانیبه دست می دهد، که در منابع دست اول تاریخی، دستخوش تغیر و تحول شده و یا در هاله ایی از ابهام باقی ماندهاند. در این پژوهش تلاش شده است، با برشمردن قصورات، آن دسته از اطلاعات تاریخی دوران نرسی ،که منابعاساسی دست اول ایرانی، عربی و ارمنی به آن پرداخته اند، با کتیبه ی پایکولی مقایسه نموده، و اهمیت کتیبه یپایکولی در جهت رفع این نواقص و ابهامات، روشن گردد .

کلیدواژه ها

کتیبه ی پایکولی، منابع دست اول، نرسی، اطلاعات تاریخی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.