نقش شاخص های نهادی و حکمرانی بر سیاست بازرگانی صنعت نفت ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی، دوره: 16، شماره: 63
  • کد COI اختصاصی: JR_IIESHRM-16-63_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 12
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن قیاسی

Department of Economics, Aligudarz Branch, Islamic Azad University, Aligudarz, Iran

بهرام فتحی

Department of Economics, Shahryar Branch, Islamic Azad University, Shahryar, Iran

شهیاد آبنار

Assistant Professor of Economics, Aligudarz Branch, Islamic Azad University, Aligudarz, Iran

مجید انیسی

Department of Mathematics, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran

چکیده

نوسانات سیاستهای بازرگانی نفت در ایران طی سالهای اخیر افزایش یافته است و به یک مسئله مزمن تبدیل شده است. با توجه به آنکه تداوم این نوسانها دارای آثار نامطلوبی برای جامعه مثل بیثباتی اقتصادی و سیاسی است، شناسایی دلایل آن از اهمیت اساسی برخوردار است. هدف اصلی تحقیق شناسایی عوامل موثر بر سیاستهای بازرگانی صنعت نفت است. در هر کشور دولت بهعنوان اصلی­ترین نهاد حاکمیتی و یک رکن نهادساز با تشکیل و هدایت نهادها میتواند بر میزان و نحوه اثرگذاری تجارت بینالملل بر رشد اقتصاد موثر باشد. این مقاله دلایل اثرات بر سیاستهای بازرگانی نفت در ایران را با استفاده از دادههای مستخرج از مطالعه میدانی در سال ۱۴۰۲ و بهکارگیری روش دلفی فازی، مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. نتایج حاصل از تحقیق نشان میدهد، به ترتیب شاخصهای ثبات سیاسی، ثبات تجاری، نقش تحریمها و اثربخشی دولت بیشترین تاثیر را بر صادرات و واردات نفت ایران داشته است. همچنین متغیرهای درجه باز بودن تجارت، نرخ ارز، تعرفه گمرکی و نرخ تورم تاثیر مثبت و معنیداری بر صادرات و واردات نفت دارند.

کلیدواژه ها

governance index, export, import, fuzzy Delphi, شاخص حکمرانی, صادرات, واردات, دلفی فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.