ارزیابی شخصیت و منبع کنترل در بیماران مبتلا به بیماری های کرونر قلب

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه روانشناسی بالینی و شخصیت، دوره: 22، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CPAP-22-2_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 15
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مائده باقری

استادیار مرکز تحقیقات روان تنی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

مریم ستوده اصل

دانشجوی دکتری روان شناسی تربیتی، گروه روان شناسی تربیتی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران .

چکیده

مقدمه: باتوجه به شیوع بالای ابتلا و مرگ و میر ناشی از بیماری های کرونر قلب در جهان و مخصوصا ایران، هدف این مطالعه ارزیابی شخصیت و منبع کنترل در بیماران مبتلا به  بیماری های کرونر قلب با افراد سالم است.  روش: در این مطالعه توصیفی از نوع علی - مقایسه ای، ۳۵ بیمارمرد مبتلا به بیماری کرونرقلب مراجعه کننده به مراکز قلب و عروق بیمارستان های شهرساری و ۳۵  نفر از همراهان مرد بیماران، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه پنج عامل بزرگ شخصیت (NEO)  و مقیاس کانون کنترل راتر (RLOC) استفاده شد. داده ها با استفاده  از  نرم افزار SPSS۲۳ و آمار توصیفی و استنباطی، در سطح معنی داری ۰۵. P≤۰ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج: یافته ها نشان داد، بیماران مبتلا به بیماری کرونر قلب در مقایسه با افراد سالم، در چهار عامل شخصیتی روان رنجورخویی (۰.۰۰۷ )، برون گرایی (۰.۰۲)، گشودگی (۰.۰۴) و توافق (۰.۰۲) تفاوت معنی دار داشتند؛ اما در عامل وجدانی بودن ( ۰.۸۸) ، بین دو گروه تفاوت معنی دار مشاهده نشد. اگر چه تفاوت نمره منبع کنترل دو گروه گرچه معنی دار نبود(۰.۰۵۱)، اما در گروه بیماران، این نمره کمتر از نقطه برش بودکه بیانگر وجود منبع کنترل بیرونی تر بیماران مبتلا به بیماری های کرونر قلب نسبت به  افراد سالم است. بحث و نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد، بیماران مبتلا به بیماری های کرونر قلب و افراد سالم از نظر تیپ های شخصیتی روان رنجورخویی، برون گرایی، گشودگی و توافق  با هم تفاوت دارند. همچنین بیماران نسبت به افراد سالم دارای منبع کنترل بیرونی تری هستند؛ لذا پیشنهاد می شود، به ویژگی ها شخصیتی در بیماران عروق کرونر توجه بیشتری شود.

کلیدواژه ها

شخصیت, منبع کنترل, کرونر قلب, پنج عامل بزرگ شخصیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.