بررسی و مقایسه ی فرانمود ادبیات آپوکال یا فرجام گرا در شعر امروز ایران( باتکیه بر آثار احمد شاملو، مهدی اخوان ثالث، فروغ فرخزاد وسهراب سپهری)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهش نامه ی مکتب های ادبی، دوره: 6، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_RJLS-6-17_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Gholamreza Kafi

گروه زبان وادبیات فارسی دانشگاه شیراز

Neda Hatami

دانشجوی ارشد ادبیات فارسی دانشگاه شیراز

چکیده

ادبیات آپوکالیپسی نوعی ادبیات مکاشفه محور است که بر پایه ی پیشگویی های آخر الزمانی شکل گرفته . این نوع ادبی به بیان آنچه در فرجام جهان رخ خواهد داد می پردازد و مسائلی مثل آخرالزمان ، رستاخیز ، پیشامد فاجعه ، منجی و... را مورد مطالعه قرار می دهد . نمونه های مختلفی از این نوع ادبی را می توان در شعر گذشته وامروز فارسی مشاهده کرد . جستار حاضر به بررسی مضامین آپوکالیپسی در شعر معاصر ایران می پردازد. در این پژوهش دوران آخرالزمان ، ظهور منجی ، مرگ ، رستاخیز و ابدیت به عنوان مولفه های آپوکالیپسی مورد پژوهش قرار گرفته اند . با بررسی اشعار احمد شاملو ، فروغ فرخزاد ، مهدی اخوان ثالث و سهراب سپهری مشخص گردید که در اکثر موارد نگاه بدبینانه و سرشار از یاسی در بین این شاعران نسبت به فرجام جهان و آینده ی تاریخ وجود دارد. در شعر این شاعران از ابزار خواب ،رویا و الهام شاعرانه برای مکاشفه استفاده شده است . در ضمن این مکاشفات فضایی رمز آلود ، ابهام آمیز و آمیخته به خیال دارند. کلید واژه ها : آپوکالیپس ، فرجام گرایی ، مکاشفه ، پیشگویی ، شعر معاصر ایران.

کلیدواژه ها

آپوکالیپس, فرجام گرایی, مکاشفه, پیشگویی, شعر معاصر ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.